Presa străină a efectuat reportaje la cele două abatoare din România implicate în scandalul cărnii de cal descoperite în produse semipreparate din Marea Britanie sau i-a contactat pe reprezentanţii acestora, care au încercat să îşi dovedească nevinovăţia.

Financial Times a mers atât la abatorul Doly Com din comuna Roma din Botoşani, cât şi la CarmOlimp din satul Ucea de Jos, în munţii Făgăraş, ambele exportatoare de carne de cal către UE. Paul Şoneriu, directorul CarmOlimp susţine că firma sa a exportat carne în bucăţi mari, nu carne tocată, către Olanda. Doly Com susţine de asemenea, că a exportat doar carne de cal etichetată ca atare şi nu în Franţa, ci în Olanda, Suedia şi Bulgaria. Sky News a dezvăluit un document care pare să exonereze cele două abatoare româneşti aflate în centrul scandalului privind carnea de cal. O factură eliberată de abatorul CarmOlimp din Braşov arată cum carnea de cal a fost etichetată corect. Aceasta este inscripţionată "Carne Cal Integral". "Carnea de cal a fost etichetată şi transportată drept carne de cal, iar cantitatea a fost foarte mică", a declarat purtătoarea de cuvânt a abatorului, Loredana Albu. "Vorbim despre bucăţi întregi de carne de cal în pachete congelate de 25-30 de kilograme, prin urmare nu a fost tocată", a adăugat ea. Ea a arătat, de asemenea Sky News un e-mail primit de un agent olandez care a cumpărat carne congelată, recunoscând livrarea.

Tehnologie germană şi muzică relaxantă pentru cai

Celălalt abator, DolyCom, a dat publicităţii întreg registrul de vânzări care arată că a exportat carne de cal congelată unui agent olandez şi că nu a pretins niciodată că ar fi vită. "Sunt foarte îngrijorat deoarece undeva pe drum, înainte de preparea lasagnei şi a hamburgerilor, cineva a făcut probabil o greşeală intenţionată", a declarat directorul DolyCom, Iulian Căzăcuţ. Potrivit Daily Telegraph, care a realizat, de asemenea, un reportaj în România, aproximativ 400 de cai trec lunar porţile abatorului DolyCom. Aceştia sunt adunaţi din toată ţara la un preţ mediu de 200 de lire sterline fiecare şi sunt tăiaţi în bucăţi, apoi exportaţi în restul Europei. Potrivit Daily Mail, carnea din România a fost vândută iniţial unui trader olandez, care onora un contract primit de la un antreprenor cipriot. Ciprioţii au vândut apoi carnea către firma franţuzească Spanghero. Dar se pare că în timp ce carnea a fost trimisă către Olanda, banii au fost trimişi din Cipru. AFP, care a realizat un reportaj la abatorul Doly-Com situat la intrarea în comuna Roma, precizează că acesta este dotat cu echipamente germane şi daneze de ultimă generaţie. Temperatura este strict controlată, la fel ca regulile de igienă impuse celor 300 de angajaţi şi vizitatorilor. Într-un staul din apropiere, se aude muzică de relaxare.