Coreea de Sud va trimite luni o delegație la Phenian, condusă de directorul de securitate națională al țării, pentru discuții cu oficialii nord-coreeni în legătură cu modalitățile de detensionare a crizei din peninsulă și pentru a pregăti posibila reluarea a dialogului între Coreea de Nord și SUA.

 

Aceasta este prima delegație de înalți oficiali sud-coreeni care merge la Phenian în ultimii aproximativ zece ani. Delegația va efectua o vizită de două zile la Pheniam, în cursul căreia reprezentanții Seulului vor discuta cu o serie de oficiali nord-coreeni de rang înalt, a anunțat Administrația prezidențială sud-coreeană.

După călătoria la Phenian, delegația sud-coreeană va vizita Washingtonul, pentru a informa oficialii americani în legătură cu discuțiile avute cu nord-coreeni, a declarat Yoon Young-chan, un oficial prezidențial de la Seul.

La rândul săul, președintele american Donald Trump a sugerat, în cadrul unui discurs umoristic la un dineu cu jurnaliști, că oficiali din Statele Unite se vor întâlni cu reprezentanți ai regimului nord-coreean.

„Acum vorbim, apropo, au sunat în urmă cu câteva zile. Au spus «ne-ar plăcea să vorbim». Și am spus «La fel și noi, dar trebuie să vă denuclearizați, trebuie să vă denuclearizați»”, a declarat Trump la cina anual a Clubului Gridiron.

"Ne vom întâlni și vom vedea dacă se întâmplă ceva pozitiv", a adăugat Trump. „Nu voi exclude discuțiile directe cu Kim Jong Un. Pur și simplu nu", a mai declarat președintele SUA.

Trump a glumit pe seama sa, afirmând: „În ceea ce privește riscul de a se confrunta cu un nebun, aceasta este problema lui, nu a mea”, făcând referire la Kim Jong Un, după ce Phenianul l-a numit "țicnit" pe Trump în trecut.

O delegația de înalți oficiali nord-coreeni, printre care și sora lui Kim Jong Un, liderul de la Phenian, au vizitat Coreea de Sud cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang.