Cel puţin cinci hoteluri de lux şi trei biserici catolice din Sri Lanka - una în capitala Colombo, una la Negombo (nord) şi una la Batticalo (est) – au fost atacate duminică dimineaţă în timpul slujbei de Paşte. Bilanţul preliminar al seriei de atentate era de 207 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Sri Lanka a declarat că 207 peresoane au fost ucise şi peste 400 au fost rănite în atacurile de duminică, relatează BBC. Atentatele, comise de Paştele catolic, au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa. Printre persoanele ucise figurează cel puţin 35 de străini. Şapte persoane au fost arestate în urma atacurilor de duminică a declarat ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewarden. Ca reacţie la atentate, Ministerul Apărării din Sri Lanka a instituit o interdicţie de circulaţie de 12 ore începând de duminică seară. Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea un atacuri teroriste sinucigaşe. Preşedintele Maithripala Sirisena s-a declarat „şocat” de explozii, cerând o investigaţie urgentă. Premierul Ranil Wickremesinghe a condamnat vehement comiterea unor „atacuri laşe” şi a lansat un apel la unitate. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, anunță că nu au fost identificați, până acum, români printre victimele atentatelor din Sri Lanka, dar un grup de copii români a fost dus la o unitate militară din zonă.

„Au fost duși la o bază militară, probabil că însoțitorul a luat legătura cu familiile. Dacă e nevoie să ia legătura și cu ambasada ca să putem să îi ajutăm. Daca nu ne dau semnal, noi nu avem cum. E vorba despre copii de școală generală și sunt plecați în schimb de experiență și vizite în zonă. Încercăm să luăm legatura cu ei”, a declarat, ieri, Teodor Meleșcanu. Acesta a anunțat că orice român are nevoie de ajutor să apeleze la numărul 0094777882539, urmând ca la nivelul ministerului să fie constituită o celulă de criză.

Totodată, Teodor Meleșcan a îndemnat cetățenii români aflați în vacanță în zona atentatelor să își scurteze șederea. „Ambasada le va sta la dispoziție cu tot ce putem face”, a spus acesta.