Autoritățile turce au afirmat miercuri că l-au identificat pe autorul, încă în libertate, al atentatului dintr-un club din Istanbul din noaptea de Revelion și au efectuat noi arestări în cadrul anchetei, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că a face o legătură între diferențele dintre stilurile de viață și acest atac este o încercare deliberată de a diviza națiunea.

 

"Persoana care a comis atentatul terorist de la Istanbul a fost identificată", a declarat ministrul de externe Mevlüt Cavusoglu pentru agenția proguvernamentală Anadolu, fără a dezvălui numele autorului acestui atac revendicat de gruparea Statul Islamic (SI).

Autoritățile au difuzat mai multe imagini cu bărbatul suspectat că a ucis 39 de persoane, în special străini, care sărbătoreau intrarea în noul an la Reina, un celebru club de noapte din metropola turcă. Potrivit lui Cavusoglu, domiciliul atacatorului a fost verificat, iar autoritățile încearcă să stabilească dacă bărbatul căutat a avut complici. Media au relatat că cel puțin 20 de persoane suspectat de legături cu SI au fost arestate miercuri dimineață la Izmir, în vestul Turciei.

Conform agenției de presă Anadolu, ar fi vorba de persoane originare din Asia Centrală și Siria. Marți, media turce au relatat că autorul atentatului ar fi fost el însuși originar din Kârgâzstan sau Uzbekistan.

Serviciul de presă al Ministerului de Externe kârgâz a transmis că anchetează această posibilitate, considerând însă în același timp drept 'improbabilă' implicarea unuia dintre cetățenii săi în atac.

Șaisprezece persoane erau deja reținute marți, printre care și soția presupusului atacator și doi străini arestați pe Aeroportul Atatürk din Istanbul, conform agenției de presă Dogan.

Miercuri, președintele Erdogan a declarat că a face o legătură între diferențele dintre stilurile de viață și atacul din noaptea de Revelion este o încercare deliberată de a diviza națiunea și că statul nu s-a amestecat niciodată în felul în care trăiesc oamenii.

"Nu are rost să punem atacul de la Ortaköy pe seama diferențelor dintre stilurile de viață", a spus Erdogan într-un discurs în fața administratorilor locali la palatul prezidențial din Ankara. "Niciun stil de viață nu este sub o amenințare sistematică în Turcia. Nu vom permite niciodată ca acest lucru să se întâmple", a declarat el.

Direcția pentru probleme religioase din Turcia, care a condamnat atacul, a emis o declarație în decembrie în care se spunea că sărbătorirea noului an nu corespunde valorilor musulmane, ceea ce a atras critici din unele părți ale societății turce.