Politicieni germani, atât din opoziţie, cât şi din coaliţia guvernamentală, propun limitarea mandatelor de cancelar, în contextul controverselor generate de Angela Merkel, care este la putere de 16 ani, unii experţi argumentând că apar riscuri asupra democraţiei.

Cancelarul Konrad Adenauer a fost la putere 14 ani, Helmut Kohl, 16 ani, iar Angela Merkel, care ar urma să îşi încheie actualul mandat după scrutinul parlamentar din septembrie, tot 16 ani.

„Trebuie să luăm în considerare limitarea numărului de mandate ale cancelarului", afirmă Annalena Baerbock, candidatul Alianţei 90/Verzi, pentru postul de cancelar, conform publicaţiei Der Spiegel.

Annalena Baerbock crede că ar trebui reformat sistemul parlamentar şi guvernamental. „Este necesar un nou tip de conducere. Poate că ar trebui să existe o dezbatere privind prelungirea legislaturii", a subliniat ea.

Un expert constituţional, Christoph Degenhart, este convins că sunt necesare schimbări. „Democraţia înseamnă mandate de tip temporar, schimbări şi limitarea puterii. Dacă cineva este reales în funcţie, se consolidează convingerea colectivă că acel politician face totul corect şi că nu există alternativă pentru el ca persoană. Acest lucru este periculos", argumentează expertul, potrivit Die Welt.

Ideea prelungirii legislaturii şi a limitării numărului mandatelor de cancelar este susţinută şi de un politician din cadrul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala din Bavaria a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul din care face Angela Merkel.

„Prelungirea legislaturii la cinci ani ar oferi unui guvern mai mult timp pentru aplicarea unor măsuri curajoase. În plus, ar forţa partidele să se înnoiască şi să rămână inovatoare", afirmă Stefan Müller, liderul grupului CSU din Bundestag.

Organizaţia de Tineret a Uniunii Creştin-Democrate propunea în 2018 limitarea la trei a numărului de mandate de cancelar, în timp ce Partidul Liber-Democrat (FDP, opoziţie) este favorabil limitării la două mandate de câte cinci ani.

În prezent, Parlamentul german are mandat de patru ani, iar numărul mandatelor cancelarului, cu durata tot de patru ani, nu este limitat.

Angela Merkel este criticată din cauza unei serii de hotărâri controversate în domeniul imigraţiei, restricţiilor antiepidemice şi acordării de privilegii persoanelor vaccinate.