Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că i-a transmis omologului său american, Joseph Biden, că nu îşi va modifica poziţia în privinţa achiziţionării sistemului antiaerian rus S-400, în pofida sancţiunilor impuse de Washington.

Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu preşedintele SUA, Joseph Biden.

„I-am spus lui Biden că nu trebuie să se aştepte ca Turcia să adopte decizii diferite în privinţa problemelor legate de avioanele F-35 şi de sistemele antiaeriene S-400, întrucât noi am făcut ceea ce trebuia în privinţa avioanelor F-35 şi am oferit banii necesari", a declarat joi Recep Erdogan, citat de agenţiile de presă Reuters şi Anadolu.

„Vom urmări atent evoluţiile. Ne vom respecta toate drepturile", a subliniat preşedintele Turciei.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a declarat luni seară, la Bruxelles, că a avut o discuţie „foarte bună" cu Recep Tayyip Erdogan.

Washingtonul a impus sancţiuni Turciei şi a suspendat vânzarea de avioane F-35 în această ţară din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia.

Turcia a achiziţionat în iulie 2019 un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a generat o criză între Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35. În acest context, Administraţia de Washington a suspendat participarea Ankarei la programul avioanelor invizibile pe radar F-35.