Presa chineză avertizează asupra „riscurilor'' pe care le prezintă gerontocraţia după dezbaterea electorală „amuzantă" desfăşurată vinerea trecută în Statele Unite, care a fost larg comentată şi analizată pe reţelele din gigantul asiatic la sfârşitul săptămânii, informează luni EFE.

După prestaţia şovăielnică în dezbatere a actualului preşedinte american, Joe Biden, ziarul proguvernamental Global Times a criticat "lipsa de vitalitate în politica rigidă a Statelor Unite".

„Gerontocraţia reprezintă o mare incertitudine şi un risc atât în chestiunile internaţionale, cât şi naţionale ale Statelor Unite", a apreciat cercetătorul Lu Xiang, citat de ziar.

Întrebat despre posibilitatea ca Biden să facă un pas înapoi şi ca în locul acestuia să fie propus un nou candidat democrat, profesorul Li Haidong a declarat pentru Global Times că posibilul înlocuitor „reflectă îngrijorările publice cu privire la vârsta înaintată a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, căci nu vor ca un candidat bolnav şi cu mintea înceţoşată să conducă ţara într-un moment în care se confruntă cu provocări semnificative".

Fostul director al Global Times şi celebrul polemist Hu Xijin a descris dezbaterea drept „amuzantă pentru chinezi" din cauza „atacurilor personale, memoriei proaste şi ridicolului". „În mod obiectiv vorbind, prestaţia de proastă calitate a acestor doi bătrâni a fost o publicitate negativă pentru democraţia occidentală", a spus Hu.

Eticheta (hashtag) despre dezbatere a acumulat luni peste 72 de milioane de vizualizări pe reţeaua de socializare Weibo, similară cu platforma X, care este blocată în China.

Potrivit EFE, pe platforma Weibo, cenzurată intens, sunt mulţi utilizatori care îi felicită sarcastic pe „cei doi bătrâni" pentru "perseverenţa" lor atunci când vine vorba să participe la alegeri.

Internauţii chinezi au acordat o atenţie deosebită referirilor la China în timpul dezbaterii, făcute în special de reprezentantul republican şi fostul preşedinte, Donald Trump.

Trump l-a acuzat pe Biden că acceptă bani din China şi l-a criticat pentru modul în care a gestionat tarifele şi politicile comerciale, avertizând în acelaşi timp că ţara asiatică "va deveni stăpâna" SUA.

Unii comentatori au subliniat însă că, în realitate, menţiunile la China au fost rare, ceea ce „este un semn că poziţiile lor faţă de China nu diferă prea mult".

Între timp, pe platforma video Douyin, echivalentul pe piaţa chineză a TikTok, blocat în această ţară, abundă videoclipuri în care certurile şi datele inexacte din dezbatere şi performanţa slabă a lui Biden sunt ridiculizate.