Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, în Parlamentul European, tendinţele naţionaliste şi populiste, susţinând că există riscul unui război civil” în Europa şi subliniind că soluţia nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei”.

 

„Nu putem pretinde că ne aflăm în vremuri normale, există dubii asupra Europei, apare un fel de război civil european, dar nu trebuie să cedăm fascinaţiei sistemelor nonliberale şi egoismelor naţionale”, a declarat Emmanuel Macron marţi, într-un discurs rostit în Parlamentul European, conform publicaţiilor Les Echos, La Repubblica şi postului France24. „Unii ne spun că cetăţenii nu mai vor Europa. Dar nu cetăţenii sunt cei care au abandonat ideea europeană, ci suntem ameninţaţi de trădarea unor categorii de intelectuali”, a avertizat liderul Franţei, denunţând „naţionalismul”.

Emmanuel Macron a subliniat că trebuie „reactivată Europa popoarelor, prin alimentarea sursei democraţiei, prin forţa modelului democratic European”. „Este vorba de modelul democratic care ne aduce împreună, acest model nu este nici abstract, nici desuet”, a insistat Macron. De asemenea, marţi, la Strasbourg, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului European, Macron a apărat loviturile aeriene lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva locaţiilor cu arme chimice din Siria, subliniind că cele trei state „au intervenit pentru onoarea comunităţii internaţionale”.

„Să privim principiile noastre şi să ne întrebăm unde vrem să ajungem: aceste lovituri nu rezolvă nimic, însă ele pun capăt unui sistem cu care noi eram obişnuiţi şi anume, într-un anumit fel, tabăra dreptăţii ar fi devenit tabăra celor slabi”, a declarat Emanuel Macron în faţa eurodeputaţilor.

Răspunzând la întrebările unora dintre eurodeputaţi privind Siria, şeful statului francez a declarat că Washingtonul, Londra şi Parisul au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă „pentru onoarea comunităţii internaţionale, într-un cadru legitim, multilateral, într-o manieră ţintită, fără victime” pentru „a distruge trei situri de producţie şi prelucrare a armelor chimice”. El a precizat că Franţa va continua „să depună eforturi pentru o soluţie politică incluzivă pentru Siria, discutând cu toate părţile - Rusia, Turcia, Iran, regimul de la Damasc şi toate forţele de opoziţie - pentru a construi Siria de mâine şi pentru a repara această ţară”. „Dar nu vom construi Siria de mâine dacă ne întoarcem privirea pentru a o lăsa regimului Bashar al-Assad şi aliaţilor săi după ce aceştia îşi vor termina munca murdară pe care o fac. Vă spun sincer”, a adăugat el, adresându-se deputaţilor europeni pe un ton combativ. De asemenea, Macron „a invitat toate ţările să se alăture efortului umanitar de a ajuta populaţia civilă din Siria”.