Preşedintele Voldomir Zelenski i-a oferit câinelui Patron o medalie în semn de recunoştinţă pentru munca sa, cu ocazia vizitei premierului canadian Justin Trudeau. Patron este un câine din rasa Jack Russell Terrier în vârstă de doi ani care ajută echipele de pirotehnişti la deminarea terenurilor.

 

Preşedintele Volodomir Zelenski i-a înmânat duminică celebrului câine ucrainean, Patron (Cartuș - n.r.) şi proprietarului său, Myhailo Iliev, maior în cadrul Serviciului de Protecţie Civilă, o medalie în semn de recunoaştere pentru munca lor. Patron este un câine din rasa Jack Russell Terrier folosit de echipele de pirotehnişti pentru a găsi proiectile neexplodate. De la începutul invaziei ruse, patrupedul a ajutat la detectarea a peste 200 de explozibili şi a prevenit detonarea accidentală a acestora, relatează Reuters.

Preşedintele Zelenski le-a înmânat premiul cu ocazia unei conferinţe de presă din Kiev la care a participat şi premierul canadian Justin Trudeau. În momentul decernării prestigioasei distincţii, Patron a lătrat şi a dat din coadă fericit, stârnind râsul publicului.

„Astăzi, vreau să îi premiez pe aceşti doi eroi ucraineni care au o misiune periculoasă: curăţă câmpurile de minele ruseşti. Patron nu ajută doar la neutralizarea explozivilor. Împreună cu partenerul său îi învaţă pe copii reguli de siguranţă absolut necesare în zonele în care terenurile au fost contaminate cu bombe”, a declarat Zelenski.