Administraţia Putin a avertizat, joi, Marea Britanie că presupusa implicare în atacurile din Crimeea riscă să atragă consecinţe periculoase, după ce a atribuit armatei britanice şi actele de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream, dar Guvernul de la Londra neagă implicarea.

 

Ambasadorul britanic Deborah Bronnert s-a prezentat joi dimineaţă la sediul Ministerului rus de Externe. „Demersul a avut rolul de a atrage atenţia că astfel de acţiuni de confruntare ale britanicilor riscă să escaladeze criza şi ar putea conduce la consecinţe neprevăzute şi periculoase”, a avertizat Ministerul rus de Externe, potrivit agenţiei Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că ambasadorul britanic a fost convocat din cauza implicării în atacurile comise sâmbătă, împreună cu forţele ucrainene, asupra unor nave militare ruse din Sevastopol, în regiunea Crimeea, anexată unilateral de Rusia în 2014. „Există informaţii că Forţele Navale britanice au transferat vehicule subacvatice părţii ucrainene”, a acuzat Ministerul rus de Externe.

Guvernul de la Londra neagă implicarea în atacul din Sevastopol, dar nu este un secret că oferă asistenţă militară Ucrainei.

Administraţia de la Moscova a acuzat Marea Britanie şi de comiterea, în septembrie, a actelor de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. „Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost comis şi coordonat de specialişti militari britanici. Există dovezi că Marea Britanie este implicată în sabotaj, într-un act terorist asupra infrastructurii energetice esenţiale, o reţea care nu este a Rusiei, ci este internaţională. Astfel de acţiuni nu pot fi lăsate fără ripostă. Vom reflecta asupra măsurilor pe care le vom lua”, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Monde, denunţând „tăcerea inacceptabilă a capitalelor europene”.

Marea Britanie a respins imediat acuzaţiile. Londra susţine că sunt “acuzaţii false de amploare majoră”, care vizează „deturnarea” atenţiei de la situaţia din Ucraina. „Acestea sunt metodele obişnuite de lucru” ale Moscovei, a replicat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.