Coreea de Sud şi Statele Unite au ajuns la un acord asupra contribuţiei financiare a Seulului la prezenţa militară americană în ţară, a anunţat luni Seulul, în prima zi a manevrelor militare anuale comune, relatează France Presse.

Relaţia dintre Seul şi Washington, două capitale unite printr-o alianţă militară, a cunoscut puternice turbulenţe în ultimii ani, preşedintele Donald Trump acuzând Coreea de Sud că nu contribuie suficient la prezenţa militară americană pe teritoriul ei şi cerând miliarde de dolari. Aproximativ 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a proteja ţara de un posibil atac nord-coreean.

Administraţia SUA a cerut iniţial Coreii de Sud să plătească 5 miliarde de dolari pe an. Această sumă era de peste cinci ori mai mare decât cea stabilită prin acordul anterior, care a expirat la sfârşitul anului 2019 şi potrivit căruia Seulul contribuia cu 920 milioane de dolari în fiecare an.

Ministerul de Externe sud-coreean a declarat că cele două părţi au semnat un acord „de principiu", a cărui sumă nu a fost precizată.

„Guvernul va rezolva o problemă ce durează de peste un an prin semnarea rapidă a unui acord", a adăugat ministerul într-un comunicat. Acesta trebuie apoi aprobat de Adunarea Naţională sud-coreeană.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat să relanseze alianţele SUA, subminate de predecesorul său, pentru a face faţă provocărilor reprezentate de Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord, aminteşte AFP.

Cele două părţi „vor urma acum ultimele etape necesare pentru încheierea şi semnarea acordului (...) care va consolida Alianţa noastră şi apărarea noastră comună", a adăugat ministerul. Acest anunţ intervine în ziua în care încep manevre militare între cele două ţări, la o scară redusă din cauza pandemiei de Covid-19.

Acest al 9-lea exerciţiu ar putea trezi furia Coreii de Nord, care vede demult aceste exerciţii militare ca fiind pregătiri pentru o invazie.

„Antrenamentul anual care se apropie este o simulare de comandament computerizată şi are un caracter strict defensiv", a declarat duminică statul major comun sud-coreean într-un comunicat.

Aceste manevre sunt primele de la venirea lui Joe Biden la putere în Statele Unite şi au loc în timp ce dialogul dintre Washington şi Phenian este blocat după eşecul summitului de la Hanoi dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump în februarie 2019