Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, și omologul său macedonian Nikola Dimitrov, au semnat duminică un acord prin care numele fostei republici iugoslave devine „Republica Macedonia de Nord". Acordul a declanşat proteste violente în Grecia.

 

Acordul, care a fost semnat în nordul Greciei, lângă frontiera cu Macedonia și Albania, reprezintă un pas important în direcția rezolvării disputei între cele două țări. Înțelegerea încă trebuie aprobată de ambele parlamente, iar în Macedonia trebuie organizat și un referendum.

„Avem o responsabilitate istorică să nu mai amânăm această înțelegere. Sunt încrezător că ne vom descurca", a declarat premierul grec Alex Tsipras în urma semnări acordului între cei doi miniștrii. La ceremonie a participat și premierul macedonian Zoran Zaev.

Parlamentul grec a respins sâmbătă, cu 153 de voturi, o moțiune de cenzură împotriva premierului Alexis Tsipras. În urma acordului, Grecia nu va mai refuza aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și la Alianța Atlanticului de Nord.

„Cele două țări ale noastre trebuie să lase trecutul în urmă și să se concentreze asupra viitorului. Am fost suficient de curajoși să facem un pas înainte", a declarat Zaev.

Skopje și Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO. Grecia, care deține drept de veto în ceea ce privește admiterea în ambele organizații, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.

Cel puțin 500 de persoane au participat duminică la mișcări de protest în Grecia, fiind implicați în altercați cu autoritățile, după ce Macedonia și Grecia au ajuns la un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave.

Manifestanții, care aveau steaguri ale Greciei, au încercat să se apropie de locul unde a avut ceremonia de semnare a acordului. Aceștia au fost, însă, înconjurați de autorități în localitatea Pisoderi, la doar câțiva kilometri de locul ceremoniei. Un detașament de jandarmi a blocat drumul rural, în timp ce alții au folosit gaze lacrimogen pentru a opri manifestanții.

„Ne luptăm pentru pământul strămoșilor noștri. Nu vom renunța", a strigat un protestatar.

Miniștrii de Externe de la Skopje și Atena au semant duminică un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave - din Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, în Macedonia de Nord - ceea ce îi va permite Macedoniei să adere la Uniunea Europeană și NATO.