Președintele rus Vladimir Putin a folosit joi cuvântul „război” (termen ilegal în Rusia) pentru a se referi la conflictul din Ucraina, aceasta fiind prima dată când se abate în mod public de la „operațiune militară specială”.

 

„Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război”, a declarat Putin reporterilor la Moscova, după ce a participat la o reuniune a Consiliului de Stat privind politica de tineret. „Ne-am străduit și vom continua să ne străduim pentru acest lucru”.

Criticii lui Putin spun că folosirea cuvântului „război” pentru a descrie conflictul din Ucraina este efectiv ilegală în Rusia din martie, când liderul rus a semnat o lege a cenzurii care consideră o infracțiune difuzarea de informații „false” despre invazie, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru oricine este condamnat.

Folosirea cuvântului de către Putin nu a trecut neobservată.

Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg care a fugit din Rusia din cauza poziției sale anti-război, a declarat joi că a cerut autorităților ruse să îl urmărească penal pe Putin pentru „răspândirea de informații false despre armată”.

„Nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operațiunii militare speciale și nu a fost declarat niciun război”, a scris Yuferev pe Twitter. „Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte despre război”.

Un oficial american a declarat pentru CNN că evaluarea inițială este că remarca lui Putin nu a fost intenționată și că probabil a fost o scăpare. Cu toate acestea, oficialii vor urmări îndeaproape pentru a vedea ce spun figurile din interiorul Kremlinului despre aceasta în zilele următoare.