Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită din punct de vedere militar să reacționeze la o criză similară cu cea a Rachetelor din Cuba, din timpul Războiului Rece, dacă Statele Unite sunt atât de nesăbuite încât să provoace una de acest fel.

 

Criza Rachetelor din Cuba, care a avut loc în anul 1962, a fost o confruntare între SUA și Uniunea Sovietică, provocată de trimiterea de rachete balistice sovietice în Cuba, ca răspuns la amplasarea de rachete balistice americane în Turcia. În acele momente, cele două state s-au aflat în pragul unui război atomic. În pofida deteriorării relațiilor între Rusia și SUA, totuși nivelul tensiunilor actuale nu este comparabil cu cel din timpul Crizei Rachetelor din Cuba.

Tensiunile „nu sunt un motiv pentru amplifica confruntarea până la nivelul Crizei Rachetelor din Cuba, din anii '60. În orice caz, nu asta ne dorim", le-a spus Putin jurnaliștilor ruși.

„Dacă cineva vrea asta, în regulă, sunt bineveniți. Am stabilit astăzi (miercuri - n.red.) ce ar însemna asta. Să calculeze (timpul de zbor al rachetelor –n.red.)", a adăugat președintele Rusiei.

Miercuri, cu ocazia discursului său privind Starea Națiunii, președintele Putin a ameninţat că Rusia ar putea ataca Statele Unite şi ţări europene care ar găzdui rachete nucleare americane.

Totodată, președintele de la Moscova a mai afirmat că Statele Unite ar trebui să ia în calcul raza de acțiune și viteza armelor moderne ale Rusiei înainte de a lua decizii care periclitează securitatea Rusiei.

Pentru prima dată, Putin a oferit detalii despre modul în care Rusia ar putea acționa împotriva SUA, afirmând că Moscova ar putea trimite nave de suprafață și submarine dotate cu rachete hipersonice în apropierea apelor teritoriale americane, în cazul în care Washingtonul amplasează în Europa rachete nucleare cu rază de acțiune intermediară.

„(Vorbim despre) vehicule navele de lansare: submarine sau nave de suprafață. Și le putem trimite, având în vedere viteza și raza de acțiune (a rachetelor ruse) … în ape neutre. În plus, nu vor staționa, ci vor naviga, așa că vor trebui să le găsească", a explicat liderul de la Kremlin.