Rusia a distrus joi o mare termocentrală în apropierea capitalei ucrainene Kiev, într-o nouă salvă cu peste 80 de rachete şi drone lansate asupra Ucrainei, care au lovit şi alte elemente de infrastructură energetică, agravând criza sectorului energetic ucrainean, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„Drept consecinţă a atacului masiv de astăzi, forţele Federaţiei Ruse au distrus complet termocentrala de la Tripilska, situată în regiunea Kiev", a anunţat compania Centrenergo, care deţine termocentrala. Odată cu distrugerea acestei termocentrale care funcţiona pe bază de cărbune, Centrenergo a pierdut toate capacităţile de generare a energiei electrice, după ce un bombardament rusesc anterior i-a distrus şi o altă termocentrală, în provincia Harkov, încă una pe care o deţine în provincia Doneţk fiind într-o zonă ocupată de trupele ruse.

Termocentrala de la Tripilska este un furnizor major de electricitate pentru regiunile Kiev, Cerkasî şi Jitomir. Mai multe alte centrale de generare a energiei electrice şi alte elemente de infrastructură energetică au fost avariate în cinci regiuni ale Ucrainei în raidul în care Rusia a folosit, potrivit Kievului, 82 de drone şi rachete, din care armata ucraineană susţine că a doborât 39 de drone şi 18 rachete.

De când Rusia a reluat luna trecută campania de atacuri masive asupra sistemului energetic ucrainean, Ucraina a pierdut 80% din capacitatea de generare de energie termică, a precizat înaintea bombardamentului de joi premierul ucrainean Denis Şmîhal. O altă campanie cu bombardamente repetate asupra acestei infrastructuri a fost efectuată de Rusia la sfârşitul anului 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris bombardamentul rusesc de joi drept un act de „teroare". „Avem nevoie de apărare antiaeriană şi alt sprijin pentru apărare, nu de ochi închişi şi discuţii lungi", a scris el pe Telegram, adresându-se aliaţilor occidentali care susţin Ucraina în războiul cu Rusia.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, raidul său de joi asupra Ucrainei a ţintit instalaţii de petrol, gaze şi centrale electrice. „Ca rezultat, activitatea companiilor industriei militare ucrainene a fost perturbată, transferul de rezerve către zonele de luptă a fost zădărnicit şi furnizarea de combustibil pentru echipele şi unităţile militare ale Forţelor Armate ucrainene a fost îngreunat", susţine ministerul rus.

Pe de altă parte, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susţinut joi că a respins o incursiune ucraineană pe coasta Mării Negre în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată parţial de trupele ruse şi limitrofă peninsulei anexate Crimeea.

Potrivit FSB, un membru al comandoului ucrainean a fost luat prizonier, iar obiectivul operaţiunii ucrainene era desfăşurarea unei unităţi de sabotaj a trupelor speciale ucrainene pe istmul Tendra. Serviciul rus mai afirmă că operaţiunea ar fi fost planificată de o unitate specială a Marinei britanice cunoscută sub numele de SVS (Special Boat Service), „ceea ce confirmă participarea directă a Regatului Unit în conflict".