Ministrul afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a declarat miercuri că totul indică faptul că autorităţile siriene întreprind în acest moment atacuri cu clor în Siria.

 

„Totul ne arată astăzi că are loc utilizarea clorului de către regim în acest moment în Siria”', a declarat Le Drian la postul BFMTV şi la radio RMC.

„Vorbesc cu precauţie pentru că atâta vreme cât acest lucru nu a fost documentat complet, trebuie să dăm dovadă de prudenţă”, a adăugat el.

Întrebat cu privire la modul în care Parisul intenţionează să reacţioneze la această problemă, Le Drian a amintit că în jur de 30 de ţări au adoptat recent, la iniţiativa Franţei, măsuri pentru a-i denunţa şi sancţiona pe cei responsabili de atacuri chimice în Siria.

În schimb, el nu a făcut nicio aluzie la alte represalii, inclusiv militare, ale Franţei împotriva regimului sirian în cazul în care aceste atacuri cu clor vor fi confirmate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a trasat o „linie roşie” asupra acestei probleme atunci când a venit la putere, în mai 2017, promiţând „represalii şi o ripostă imediată” a Franţei în cazul utilizării de arme chimice.

„Este o situaţie foarte gravă (...). Noi condamnăm (utilizarea clorului) cu multă fermitate”, a declarat şeful diplomaţiei franceze cu trimitere la iniţiativa adoptată de cele circa 30 de ţări pentru a ocoli veto-ul rus asupra oricărei condamnări a regimului sirian, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pentru folosirea de arme chimice.

În acelaşi interviu, ministrul de externe al Franţei a declarat că în jur de o sută de jihadişti francezi au fost arestaţi de forţele kurde ce luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI) în nord-estul Siriei. „Ni se spune că în jur de o sută de jihadişti francezi au fost arestaţi de kurzi în Siria. Deocamdată, nu i-am localizat exact, avem doar semnalări”, a spus el.

Conform legii franceze, „ei vor fi judecaţi de autorităţile judiciare locale, nu vor fi repatriaţi în Franţa”, a amintit ministrul francez, adăugând că doar copiii vor putea fi repatriaţi prin intermediul Crucii Roşii.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat ieri că studiază toate „alegaţiile credibile” recente privind utilizarea de arme chimice în Siria, în timp ce, potrivit unor rapoarte, arme toxice ar fi desfăşurate de către regim.

În ultimii ani, regimul lui Bashar Al-Assad a fost acuzat că a întreprins mai multe atacuri chimice, îndeosebi în fief-ul rebel Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc. Aceste alegaţii au determinat SUA să ameninţe cu o nouă acţiune militară, în timp ce Siria a negat utilizarea de arme chimice, denunţând „minciunile” Franţei şi ale SUA.

Rusia, aliat de neclintit al regimului lui Bashar Al-Assad, a denunţat la rândul său ceea ce ea a numit „o campanie de propagandă”.