După ce forțele ucrainene s-au retras de la Avdiivka pentru a evita încercuirea, Rusia a lansat o nouă serie de bombardamente în Kramatorsk, ucigând cel puțin două persoane. Vestea bună este că în weekend armata ucraineană a doborât 12 drone Shahed, trei avioane Su-34, un Su-35 și o rachetă Kh-59.

 

Rusia a vizat Kramatorsk sâmbătă seara, în jurul orei 20.00, cu trei rachete, lovind zona industrială și zonele rezidențiale, a informat guvernatorul Vadym Filashkin. Proiectilul care a lovit zona rezidențială a distrus mai multe case iar trei persoane au fost prinse sub dărâmături.

Duminică dimineața, apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 drone Shahed, un avion Su-34 și o rachetă Kh-59. Avionul a fost doborât la ora 6 dimineața deasupra estului Ucrainei. Dronele și rachetele au fost doborâte în regiunile Cernihiv, Sumy, Poltava, Kirovohrad și Dnipro.

În timpul atacului, Rusia a lansat șase rachete ghidate antiaeriene S-300, trei rachete de croazieră Kh-22, o rachetă aeriană ghidată Kh-59 și 14 drone de atac Shahed. Forțele Aeriene nu au dezvăluit ce ținte au fost lovite de rachetele și dronele care nu au fost interceptate.

Și sâmbătă dimineața au fost bombardamente. Unitățile forțelor aeriene ucrainene au distrus trei avioane de luptă rusești, două Su-34 și unul Su-35, pe frontul de est.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a anunțat distrugerea celor trei avioane de luptă rusești pe Telegram.

„Nimic nu ne va opri! Mulțumesc, războinici!” a scris comandantul.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, forțele ucrainene au distrus 332 de avioane inamice și 325 de elicoptere rusești de la începutul războiului.

Tot sâmbătă dimineața trupele ucrainene s-au retras din orașul Avdiivka, situat în estul țării, pentru a evita încercuirea, marcând cea mai mare schimbare de pe linia frontului de când forțele rusești au capturat Bakhmut în luna mai a anului trecut.

Într-o postare pe Facebook sâmbătă, șeful armatei Oleksandr Syrskyi, a declarat că a acționat pentru a „păstra viețile și sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situația și pentru a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

„Soldații noștri și-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unități militare rusești, [și] au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce privește efectivele și echipamentele”, a spus el. „Viața personalului militar este cea mai mare valoare”.

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, trupele ucrainene sunt sub presiune de-a lungul liniei frontului, cu trupe epuizate și cu o lipsă de obuze care a fost exacerbată de blocarea unui important pachet de finanțare din partea SUA.

Avdiivka a fost bombardată de ruși timp de luni de zile, dar abia în ultimele săptămâni aceștia au reușit să facă progrese semnificative, mici grupuri de trupe avansate reușind să intre în oraș.