Bătălii crâncene au loc în jurul orașului Severodonetsk, în timp ce trupele rusești forțează înaintarea, afirmă surse ucrainene, potrivit CNN. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat ceea ce el a numit lipsa de „unitate'' a ţărilor occidentale şi solicită dialog cu Vladimir Putin.

Administrația prezidențială ucraineană a anunțat miercuri că se dau „lupte crâncene" în jurul orașului industrial Severodonetsk din regiunea estică Luhansk. De asemenea, un oficial militar de rang înalt a declarat că bombardamentele asupra orașului au crescut „exponențial". Oficialii ucraineni vorbesc despre bombardamente constante cu mortiere, „Dimineața, cu sprijinul artileriei, ocupanții ruși avansează spre Severodonetk", susțin ucrainenii.

Potrivit comunicatului, șase civili au murit și opt au fost răniți în regiune, pe fondul intensificării luptelor. Serhiy Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că bombardamentele asupra Severodonetsk s-au intensificat în ultimele ore.

„Trupele rusești sunt foarte aproape, pot deja să tragă cu mortiere. Luptele au avut loc ieri la periferia orașului. Forțele [rusești] sunt transferate aici din diferite regiuni, din Harkov, Mariupol, chiar și din Donețk, pentru a pătrunde cu orice preț în regiunea Luhansk", a explicat Serhiy Haidai. Ucraineanul crede că ofensiva nu poate fi susținută mult timp.

„Săptămâna viitoare este importantă; dacă nu reușesc până sâmbătă sau duminică, se vor epuiza, iar situația se va stabiliza cel puțin pentru noi".

În alte regiuni continuă atacurile aeriene. Rușii au recunoscut miercuri că au lansat rachete de croazieră asupra unor ținte din Dnipropetrovsk și Zaporojie.

 

„Nu vom ceda teritorii”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri ceea ce el a numit lipsa de „unitate'' a ţărilor occidentale în faţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina cu peste trei luni în urmă, transmit AFP şi DPA.

„Întrebarea mea este: există unitate în practică (în Occident - n.red.)? Nu văd asta'', şi-a exprimat regretul şeful statului ucrainean în intervenţia sa, prin legătură video, într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, afirmând că este „nevoie de sprijinul unei Europe unite''.

„Există unitate pe subiectul aderării Suediei şi a Finlandei la NATO? Nu. Aşadar este Occidentul unit? Nu'', a argumentat Zelenski. El a făcut un apel la solidaritate între occidentali. „Punctul nostru forte era unitatea în interiorul ţării şi acum asta depinde de unitatea Occidentului, pentru a fi puternic şi a susţine ferm Ucraina. Vom avea avantaj asupra Rusiei atunci când vom fi toţi cu adevărat uniţi'', a subliniat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat „recunoscător'' faţă de omologul său american Joe Biden, pentru un nou ajutor financiar în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pe de altă parte, el a promis că ţara sa nu va ceda teritorii în schimbul păcii. „Ucraina va lupta până când îşi va recupera întregul teritoriu'', a spus Zelenski. El s-a declarat pregătit pentru negocieri cu Rusia dacă aceasta se retrage în zonele în care se afla înaintea începerii războiului în februarie, precizând că va discuta doar cu preşedintele Vladimir Putin. „Pot vorbi doar cu preşedintele în mod direct, fără intermediari, fără mediatori'', a accentuat preşedintele Zelenski, în opinia căruia în prezent Rusia nu negociază în mod serios.