Noi dovezi ale atrocităţilor comise de ruşi în Ucrina ies la iveală. 44 de corpuri au fost scoase de sub dărâmăturile unui bloc de locuit în oraşul Izium. ONU anunţă că peste opt milioane de civili au fost strămutaţi din ţara atacată de Rusia. 

Un total de 44 de corpuri au fost descoperite după degajarea dărâmăturilor unui bloc de locuit, distrus în urma unor bombardamente ruseşti la Izium, în estul Ucrainei, a comunicat marţi şeful administraţiei militare a regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina, potrivit EFE.

„Corpurile a 44 de civili au fost descoperite sub dărâmăturile unui imobil cu cinci etaje în localitatea Izium, regiunea Harkov, care a fost ocupată temporar de trupele ruse", a indicat Sinegubov.

Aparent, potrivit şefului administraţiei militare din Harkov, regiune de care aparţine oraşul Izium, distrugerea blocului a avut loc în timpul unui bombardament rusesc la începutul lunii martie.

„Aceasta este o altă crimă oribilă a ocupanţilor împotriva populaţiei civile! Vom înregistra fiecare deces şi ruşii vor plăti pentru fiecare dintre acestea", a spus responsabilul ucrainean.

Regiunea Harkov, din nord-estul ţării, este una dintre cele mai lovite de bombardamentele ruseşti, aceasta învecinându-se la est cu Lugansk, iar în sud-est cu Doneţk, autoproclamate republici care au fost recunoscute de Moscova înaintea invaziei din 24 februarie.

Harkov, capitala regiunii cu acelaşi nume, este al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Opt milioane de civili, strămutați

Organizația Națiunilor Unite anunță că peste opt milioane de civili au fost strămutați în interiorul Ucrainei de pe 24 februarie, de când Rusia a început războiul. Oamenii și-au părăsit casele, dar au rămas în interiorul țării devastate de război. Cifra ONU se bazează pe cercetările efectuate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) între 17 aprilie și 3 mai.

Studiul OIM evidențiază importanța sprijinului financiar și a asigurării adăposturilor pentru refugiații care au rămas în Ucraina.

Potrivit acestuia, 44% dintre aceste persoane au luat în considerare posibilitatea de a-și schimba din nou locul din cauza crizei umanitare din țară.

„Nevoile celor strămutați în interiorul țării și ale tuturor celor afectați de războiul din Ucraina cresc de la o oră la alta'', a declarat directorul general al OIM, António Vitorino, potrivit BBC.

 

Pierderile ruşilor

Aproximativ 26.000 de militari ruși au fost uciși de pe 24 februarie, din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în ultima sa actualizare. Potrivit ucrainenilor, în ultima zi Rusia a suferit cele mai mari pierderi la nord de orașul Donețk. În total, de la începerea războiului, rușii ar fi pierdut aproximativ 26.000 de oameni. De asemenea, Statul Major al forțelor ucrainene susține că Rusia are pierderi foarte mari la capitolul vehicule și echipamente militare.

Pe listă sunt 1.170 de tancuri, 2.808 vehicule blindate de luptă, 519 sisteme de artilerie, 185 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 87 de sisteme de luptă antiaeriană, 199 aeronave, 158 elicoptere, 1.980 de vehicule și cisterne de combustibil, 12 ambarcațiuni și 380 de drone. Cifrele prezentate de ucraineni nu pot fi verificate din surse independente.