Forţele ucrainene au respins un nou asalt al trupelor ruse în apropiere de oraşul Vuhledar, în regiunea Doneţk (est), şi îşi continuă încercările de a avansa în sud, a declarat joi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

 

La Vuhledar, un bastion controlat de ucraineni, situat la o intersecţie strategică între linia frontului de est şi cea de sud, s-au dat unele dintre cele mai sângeroase lupte în războiul pe scară largă declanşat de Rusia în Ucraina, care durează deja de 20 de luni.

„A existat o tentativă a inamicului de a avansa în direcţia Vuhledar, dar soldaţii noştri au oprit-o, provocându-i pierderi grele: zeci de echipamente, mulţi morţi şi răniţi", a declarat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent cele afirmate de Zelenski în mesajul său despre evoluţiile de pe câmpul de luptă. Armata ucraineană a declarat că luptele s-au intensificat de-a lungul frontului de est în ultimele săptămâni. Forţele ucrainene afirmă că Rusia încearcă să se regrupeze şi să-şi refacă pierderile suferite în apropierea oraşului industrial Avdiivka, în estul ţării, înainte de a lansa alte atacuri.

„Inamicul continuă să facă încercări de a încercui Avdiivka, dar nu atât de activ în prezent; inamicul încearcă să se regrupeze şi să-şi completeze pierderile pentru a ataca din nou", a declarat Oleksandr Ştupun, purtător de cuvânt al comandamentului „Tavria" din sud-estul ţării.

Rusia şi-a reluat la jumătatea lunii octombrie campania de încercuire a acestui oraş asediat, încercând să atace poziţiile ucrainene cu baraje constante de artilerie şi valuri de trupe şi vehicule de luptă, potrivit autorităţilor locale şi militare din Ucraina.

Avdiivka, situată aproape pe linia frontului din 2014, se află la 13 km nord de Doneţk, capitala aflată sub controlul Moscovei a regiunii cu acelaşi nume a cărei anexare preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat-o acum un an.