Rusia a recunoscut joi că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, recunoaştere ce intervine după mai multe lovituri atribuite Ucrainei asupra unor obiective ruse departe de linia frontului.

 

În ultimele zile, mai multe baze militare ruse, dintre care două situate la circa 500 de kilometri de Ucraina, tot atâţia ca şi capitala rusă Moscova, au fost luate drept ţintă pentru drone de atac.

Chiar joi, o dronă a fost doborâtă de Flota Rusă în Sevastopol, în Crimeea, au anunţat autorităţile locale, semn al unor riscuri care continuă să existe pentru peninsula anexată pe care Kievul a jurat să o recucerească.

Aceste atacuri, asociate unei serii de retrageri ruse în Ucraina, par să ateste că, la nouă luni de la declanşarea ofensivei, Rusia se confruntă cu probleme nu doar în a-şi consolida poziţiile, ci şi în a-şi proteja bazele situate departe de front.

În Crimeea, „există riscuri, pentru că partea ucraineană continuă să-şi urmărească linia ce constă în a organiza atacuri teroriste”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Însă, faptul că drona a fost doborâtă „arată de asemenea că sunt luate contramăsuri eficace”, a adăugat Peskov.

Flota Rusă de la Marea Neagră, cu baza în portul din Sevastopol, a fost lovită la sfârşitul lui octombrie de ceea ce autorităţile locale au calificat drept „atac masiv” cu drone, care a avariat cel puţin o navă.

Iar toamna aceasta, podul ce leagă peninsula de Rusia a fost parţial distrus de o enormă explozie pe care Moscova a atribuit-o forţelor ucrainene.

În acest context, autorităţile instalate de Moscova în Crimeea au anunţat construcţia de fortificaţii şi de tranşee, cu atât mai mult cu cât forţele ucrainene au recucerit în noiembrie o parte din regiunea Herson, care se învecinează cu peninsula.

În timp ce liniile frontului riscă să fie îngheţate odată cu venirea iernii, ucrainenii folosesc tot mai mult drone pentru a lovi bazele ruse situate în spatele frontului, în timp ce ruşii bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, cu riscul de a cufunda sute de mii de civili în frig şi întuneric.

Astfel, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunţat că armata ucraineană a integrat „şapte modele de drone fabricate în Ucraina” doar în timpul lunii precedente, comparativ cu numai „una sau două” pe an înainte de ofensiva rusă.

Armata ucraineană s-a apropiat de Crimeea datorită unei contraofensive victorioase care i-a permis să recucerească la mijlocul lui noiembrie oraşul strategic Herson, în sudul ţării.