Ucraina vrea să creeze o „zonă tampon" şi „coridoare umanitare" în regiunea rusă Kursk, unde forţele sale au lansat o ofensivă fără precedent la 6 august, au anunţat miercuri miniştri din guvernul de la Kiev, citaţi de AFP.

 

„Crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură ce vizează protejarea comunităţilor noastre de la frontieră de bombardamentele ostile zilnice", a declarat ministrul de interne, Igor Klimenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Populaţia civilă rusă din „localităţilor situate în zona operaţiunii de apărare a fost abandonată de Rusia" şi este privată de „lucrurile cele mai elementare", a adăugat el, precizând că la Kiev sunt în curs pregătiri pentru livrarea de alimente, apă potabilă, medicamente şi produse de igienă.

Vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea de coridoare umanitare în aceeaşi regiune rusă în care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor.

Agenţia de presă Unian îl citează pe preşedintele Volodimir Zelenski care vorbeşte despre „crearea unei zone sanitare" în regiunea rusă Kursk de către Ucraina ca despre un fapt împlinit.

În această „zonă sanitară" din regiunea Kursk vor avea acces reprezentanţii Crucii Roşii, ONU şi ai altor organizaţii umanitare internaţionale pentru a desfăşura activităţi specifice, notează Unian.

Anunţul Kievului privind crearea unei „zone sanitare" în regiunea rusă Kursk intervine după ce preşedintele rus Vladimir Putin dăduse ordin în luna mai armatei sale să creeze o astfel de zonă în regiunea ucraineană Harkov, pentru a proteja în special regiunea rusă Belgorod de bombardamentele ucrainene.