Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din toamnă, în timp ce principalul său contracandidat, fostul preşedintele prorus Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor sub 14%, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi de compania iData, la Chişinău, informează publicaţia Ziarul Naţional.

 

Astfel, Maia Sandu ar acumula 27,9% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale anticipate. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 13,3%, de ex-premierul Ion Chicu - cu 5,7%, de actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban - cu 4,4%, de fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah - cu 4,3% şi de controversatul om de afaceri Renato Usatîi - 3%. Balanţa ar putea fi înclinată de cei peste 30% din respondenţi care nu ştiu, deocamdată, cu cine ar vota sau nu au dorit să răspundă.

Autorii sondajului afirmă că eşantionul nu cuprinde voturile din diasporă şi din Transnistria, conform media citate.

În acelaşi timp, potrivit rezultatelor aceluiaşi sondaj, majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Deschide.md. Conform rezultatelor anchetei, 57,4% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar vota pentru aderarea la UE, în timp ce 32,8% s-au exprimat împotriva alăturării republicii la blocul comunitar. Totodată, circa 10% au refuzat să răspundă.

La întrebarea dacă acceptă organizarea referendumului pentru aderare la UE împreună cu scrutinul prezidenţial, 43% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, în timp ce 43,9% au declarat că sunt „contra”.

Cercetarea sociologică mai arată că sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este într-o uşoară creştere - 57,4% martie 2024, comparativ cu 56,7% în ianuarie 2024. Concomitent, cei care se declară împotriva integrării europene au scăzut de la 34,4%, în ianuarie 2024, la 32,8%, în martie 2024, remarcă publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău.

În ceea ce priveşte o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO, un procent de 31,3% a spus că sunt „pentru”, în timp ce 56% s-au declarat împotrivă.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-24 martie, pe un eşantion de 1.131 de persoane, având o marjă de eroare de +/- 3%.

Ancheta survine în contextul în care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat la 18 martie că alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional pe tema aderării Republicii Moldova la UE vor avea în aceeaşi zi, în luna octombrie.

În acest sens, forul legislativ de la Chişinău a modificat în ianuarie Codul Electoral pentru ca referendumul privind aderarea R. Moldova la UE să poată avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale.