Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis ieri o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, conform unui comunicat emis de CCM.

După ce a fost numit în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova prin intermediul unei hotărâri emise de CCM, Pavel Filip a decis dizolvarea Parlamentului.

„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituție", se menționează în comunicatul emis de CCM.Deputații au organizat o nouă ședință duminică dimineață, în pofida hotărârilor emise de CCM care au invalidat activitatea parlamentară de sâmbătă și care au dus la suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon, pentru faptul că nu s-a conformat deciziei CCM privind dizolvarea Parlamentului. După încheierea ședinței parlamentare, Zinaida Greceanîi, șefa Parlamentului, a convocat ședința Biroului Permanent al Parlamentului, conform Unimedia.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova.

Donon a dormit în Ambasada Rusiei

Președintele Igor Dodon a înnoptat aseară pe teritoriul ambasadei Federației Ruse care se află în Chișinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomației de la Moscova, scrie deschide.md.

Publicația menționată spune că președintele moldovean a dormit pe teritoriul rus, în aceeași zi în care Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă.

În convorbirea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruși, dar că de la 1 aprilie finanțarea a fost oprită.

Dodon l-a întrebat pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, în data de 6 iunie, ce să facă mai departe, având în vedere finanțarea. La rândul său, Kozak i-ar fi i-a promis că va vorbi cu Vlad Plahotniuc, ca să-i dea lui Dodon bani pentru partid.

Şedinţă de guvern la Parlament

 „Mâine, la 11.00 va avea loc ședința Guvernului. În această primă ședință a Guvernului nou votat se vor pune în discuție primele demiteri și numiri în funcție”, a declarat Maia Sandu. Ea le-a mulțumit cetățenilor care sprijină noul Guvern, reprezentanților societății civile și ai organizațiilor internaționale. De asemenea, Consiliul Europei a transmis un mesaj de susținere pentru noul Guvern și pentru deciziile luate sâmbătă în Republica Moldova, a anunțat prim-ministrul.

Referitor la mitingul organizat de Partidul Democrat sâmbătă, Maia Sandu a transmis că „opoziția are dreptul să protesteze”.

Prim-ministrul a reiterat apelul făcut funcționarilor publici, conform căruia aceștia sunt sfătuiți să respecte legea și să se prezinte azi la serviciu, pentru a nu bloca activitatea instituțiilor de stat. Maia Sandu a transmis că blocajul de duminică din instituțiile de stat este din cauza Partidului Democrat, care nu dorește să predea puterea: „Țara noaștră trăiește acum vremuri de cumpănă. Fosta Guvernare oligarhică nu dorește să plece benevol de la putere și încearcă să vă mplice în jocurile ei murdare. Este important să conștientizați că trecerea pașnică a puterii depinde acum de voi. Încrederea oamenilor în instituții și în țară depinde acum de loialitatea voastră față de lege și cetățeni.”.