Autorităţile ruse au blocat duminică site-ul internet al noului proiect editorial al bisăptămânalului independent Novaia Gazeta, constrâns să-şi suspende apariţia în martie, pe fondul represiunii împotriva criticilor la adresa ofensivei declanşate de Kremlin în Ucraina, relatează AFP.

În 15 iulie, redacţia sa a lansat o revistă pe hârtie consultabilă online printr-un nou site internet şi denumit „Novaia Rasskaz-Gazeta” (Noua Poveste-Gazeta). Acest prim număr conţine în special analize asupra totalitarismului şi ideologiei lui Vladimir Putin. Dar, după o săptămână, Serviciul federal de supraveghere a comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi mass-media din Rusia (Roskomnadzor) a blocat acest nou site la cererea parchetului. Duminică, acesta era inaccesibil în Rusia fără reţeaua virtuală privată (VPN), au constatat jurnalişti de la AFP.

„Site-ul nostru a fost ucis în faşă. Am rezistat şapte zile şi nouă ore", şi-a exprimat regretul redacţia într-un comunicat. Redacţia afirmă că parchetul o acuză - fără să facă precizări - de „"discreditare" a forţelor armate ruse, o nouă infracţiune utilizată din martie pentru a înăbuşi până şi cea mai mică critică la adresa intervenţiei militare în Ucraina.

„Pentru moment, nu există reclamaţii împotriva revistei noastre în format pe hârtie. Deci, vom continua să pregătim cel de-al doilea număr al său", adaugă redacţia, invitându-şi cititorii „să nu se descurajeze".

Jurnalul Novaia Gazeta, pilon al investigaţiei de presă în Rusia, reputat pentru anchetele sale asupra corupţiei elitelor ruseşti şi a gravelor încălcări ale drepturilor omului, fusese constrâns în martie să-şi suspende apariţia online şi pe hârtie.

Autorităţile ruse ameninţaseră publicaţia cu interdicţia pentru că nu ar fi respectat o lege controversată privind "agenţii străinătăţii". După această suspendare, o parte din redacţia sa a emigrat şi a lansat din Europa occidentală o nouă ediţie.

Redactorul-şef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a primit în 2021 premiul Nobel pentru Pace.