Flota Rusiei din Marea Neagră şi-a relocat unele dintre submarine din portul Sevastopol, baza sa istorică din Crimeea anexată, în portul Novorossiisk (ţinutul Krasnodar) în sudul Rusiei, a indicat marţi Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Această relocare are ca motiv, se pare, schimbarea intervenită recent în privinţa nivelului de ameninţare pentru securitatea locală în faţa creşterii capabilităţilor ucrainene de atac cu rază lungă de acţiune, subliniază ministerul în buletinul său de pe frontul ucrainean, publicat pe Twitter, într-o actualizare a informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.

Este vorba de submarine din clasa Kilo (cod NATO) diesel-electrice.

„În ultimele două luni, au fost atacate comandamentul flotei din Crimeea şi principalul său aerodrom pentru aviaţia navală”, potrivit aceluiaşi text.

În acelaşi timp, Comandamentul Forţelor de apărare ucrainene Sud informează marţi că gruparea navală a Rusiei aflată la ora actuală în Marea Neagră este constituită din zece nave de război, dintre care trei sunt echipate cu 24 de rachete de croazieră Kalibr, informează Ukrinform.

Pe lângă cele trei nave de suprafaţă, echipate cu rachete Kalibr, din această grupare mai fac parte trei mari nave de desant, conform sursei citate.