Rusia va începe retragerea efectivelor militare suplimentare mobilizate în ultimele săptămâni în regiunea Crimeea, anexată în 2014, şi în apropierea frontierelor Ucrainei, Ministerul Apărării de la Moscova anunţând că exerciţiile militare s-au încheiat.

Retragerea efectivelor militare ruse suplimentare mobilizate în apropierea frontierelor Ucrainei va începe vineri şi ar urma să se încheie pe 1 mai.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat joi că exerciţiile militare desfăşurate în sud-vestul Rusiei s-au încheiat, astfel că trupele vor începe să revină la bazele militare de care aparţin. „Cred că obiectivele exerciţiilor militare inopinate au fost îndeplinite în totalitate. Militarii au demonstrat abilitatea de a asigura apărarea ţării. Forţele Armate ruse reacţionează în mod adecvat la toate modificările situaţiilor în apropierea frontierelor Rusiei şi în zonele de coastă”, a afirmat Serghei Şoigu.

Suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei a generat preocupări ale Alianţei Nord-Atlantice, Statelor Unite şi Uniunii Europene. Germania şi Franţa au cerut, în urmă cu câteva zile, Rusiei să retragă trupele din apropierea frontierelor Ucrainei şi să ia măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Potrivit Moscovei, în fosta regiune ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au fost mobilizaţi peste 10.000 de militari suplimentari, care urmează să fie retraşi.

În contextul crizei din sud-estul Ucrainei, Rusia şi Statele Unite s-au acuzat reciproc de suplimentarea efectivelor militare şi de activităţi destabilizatoare în zona Mării Negre.

Săptămâna trecută, Ucraina a cerut Alianţei Nord-Atlantice să acţioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia.

NATO şi Statele Unite au reafirmat susţinerea pentru suveranitatea Ucrainei şi au cerut Rusiei să reducă prezenţa militară.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat, luni, că Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susţine că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să mobilizeze 40.000 de militari în apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv în Marea Neagră şi în zona Mării Baltice.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit, săptămâna trecută, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, reiterând angajamentul de a susţine suveranitatea Ucrainei. Joseph Biden a pledat pentru dialog strategic cu Rusia pentru controlul armamentului, propunând organizarea unui summit.