Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale au respins duminică un atac masiv cu drone ucrainene în Crimeea, unde se află baza Flotei ruse a Mării Negre, distrugând şapte drone aeriene şi două subacvatice, transmit Reuters şi EFE.

„În această dimineaţă, a fost dejucată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu şapte vehicule aeriene fără pilot şi două vehicule subacvatice fără pilot asupra unor ţinte de pe teritoriul peninsulei Crimeea, în apropierea oraşului Sevastopol'', a informat ministerul într-un comunicat.

„În urma atacului terorist dejucat, nu s-au înregistrat victime sau pagube'', a precizat ministerul rus.

Două drone aeriene au fost doborâte deasupra Mării Negre, la o distanţă mare de linia de coastă, în timp ce cinci au fost interceptate de forţele de război electronic ale Rusiei. Două vehicule subacvatice fără pilot (UUV), cunoscute sub numele de drone subacvatice, au fost descoperite în partea de nord a Mării Negre şi au fost distruse prin incendiere, se detaliază în comunicat.

Anterior, Mihail Razvojaev, guvernatorul din Sevastopol, instalat de Moscova, a raportat şi el atacul, pe care l-a descris ca fiind „masiv şi prelungit''.

Transportul maritim, incluzând feriboturile de pasageri, a fost suspendat timp de câteva ore duminică dimineaţa devreme, au anunţat pe Telegram autorităţile de transport din oraş, susţinute de Moscova.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la atacul asupra portului din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

În acest context, preşedintele Vladimir Putin a declarat că contraofensiva armatei ucrainene, declanşată în iunie, nu a avut succes în faţa rezistenţei apărării ruse în sudul şi în estul Ucrainei, relatează AFP.

„Toate tentativele duşmanului de a străpunge apărarea noastră (...), în special utilizând rezerve strategice, nu au reuşit în timpul întregii perioade de ofensivă. Duşmanul nu a obţinut niciun succes", a apreciat Putin. Într-un interviu pentru canalul de televiziune Rossia-1, difuzat duminică, el a declarat că situaţie este „pozitivă" pentru forţele ruse pe front.

 

„Trupele noastre dau dovadă de eroism. În mod neaşteptat pentru adversar, ele trec chiar la ofensivă în anumite sectoare şi capturează poziţii mai avantajoase", a afirmat liderul rus.

Vineri, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a recunoscut că contraofensiva Kievului nu „avansează" „atât de repede", dând asigurări că aliaţii occidentali nu pun presiune asupra Kievului în această chestiune.