Atacul rusesc nocturn cu drone și rachete asupra orașului Liov din vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia, membră NATO, a ucis șapte persoane, inclusiv trei copii, au declarat miercuri autoritățile locale.

 

Un atac aerian rusesc a lovit miercuri dimineață orașul Liov din vestul Ucrainei. Atacul a vizat centrul istoric al orașului Liov, distrugând peste 50 de clădiri, printre care se numără școli, case și clinici, transmite Reuters. Primarul orașului a fost văzut inspectând daunele, deplasându-se printre ruinele clădirilor distruse într-un videoclip postat pe Telegram.

Liov, situat aproape de granița cu Polonia, țară membră NATO, a fost rareori ținta unor atacuri de asemenea amploare. Proximitatea față de granița NATO ridică îngrijorări serioase cu privire la potențiala escaladare a conflictului dincolo de granițele Ucrainei.

Ca răspuns, Polonia a luat măsuri imediate de precauție. Pentru a treia oară în ultima săptămână, autoritățile poloneze au trimis avioane să patruleze.

Atacurile, care au avariat, de asemenea, clădiri istorice din inima orașului, au avut loc la o zi după cel mai mortal atac din acest an, când Rusia a lovit o școală militară cu două rachete balistice, ucigând 50 de persoane și rănind alte sute, notează Reuters. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aliații ar putea ajuta la oprirea „terorii” prin furnizarea mai multor sisteme de apărare aeriană și a reluat cererea către parteneri pentru a permite folosirea occidentale cu rază lungă de acțiune mai adânc în teritoriul rus. „Toți cei care îi conving pe parteneri să ofere Ucrainei mai multe capacități cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde în mod corect la teroare lucrează pentru a preveni exact acest tip de atacuri teroriste rusești asupra orașelor ucrainene”, a declarat Zelenski. Rusia, care nu a comentat încă atacurile asupra Liov sau atacul de marți asupra Poltava, a declarat miercuri că Moscova va da un răspuns „extrem de dureros” în cazul unor atacuri cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei asupra teritoriului rus. Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât șapte din cele 13 rachete și 22 din cele 29 de drone din întreaga țară în timpul ultimului atac al Rusiei.

Printre cei uciși în Liov se numără un copil de nouă ani și unul de 14 ani, a declarat guvernatorul regional Maksym Kozytskyi pe Telegram.

Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, a declarat că atacul a rănit aproximativ 40 de persoane.