Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a catalogat drept respingătoare” afirmațiile președintelui american Donald Trump în legătură cu atacurile teroriste de miercuri de la Teheran, în urma cărora cel puțin 13 persoane au fost ucise, iar alte 43 au fost rănite.

 

Donald Trump a condamnat atacurile teroriste de la Teheran și a precizat că se roagă pentru victime, dar a adăugat că statele care sponsorizează terorismul riscă să devină victime ale răului pe care îl promovează.

Javad Zarif a precizat că Iranul respinge astfel de afirmații de prietenie din partea SUA și a subliniat că atacatorii de la Teheran, recrutați de organizația teroristă Stat Islamic, au fost susținuți de protejați ai americanilor, cu trimitere la Arabia Saudită, cu care Statele Unite au semnat un acord pentru armament în valoare de miliarde de dolari.

„Respingătoare afirmația Casei Albe și sancțiunile din partea Senatului, în timp ce iranienii combat terorismul susținut de protejați ai americanilor. Despoții care sponsorizează terorismul amenință să aducă lupta în țara noastră. Reprezentanții atacă ceea ce șefii lor disprețuiesc cel mai mult: democrația”, a mai spus șeful diplomației iraniene, pe contul de Twitter.

Patru atacatori necunoscuți au deschis focul în incinta clădirii Parlamentului din Teheran, apoi au atacat Mausoleul Ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, monument situat la câțiva kilometri de sediul legislativului. Atacurile au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic. Gărzile Revoluționare Iraniene, responsabile cu securitatea în Iran, au anunțat miercuri că Arabia Saudită s-a implicat în atacurile teroriste de la Teheran. Ulterior, autoritățile iraniene au precizat că atacatorii erau iranieni care s-au alăturat rețelei extremiste sunnite Stat Islamic din mai multe regiuni din Iran.