Oficialii companiei Facebook au anunțat că directorul general Mark Zuckerberg se va întâlni cu membri Parlamentului European la Bruxelles, pentru a răspunde întrebărilor privind sustragerea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori de către Cambridge Analytica.

Data la care va avea loc discuția nu a fost încă fixată, însă președintele Parlamentului European a afirmat că speră să aibă loc săptămâna viitoare. Întrevederea va avea loc în cadrul reuniunii Conferinței Președinților, unde vor participa liderii mai multor formațiuni politice. Președintele Parlamentului european, Antonio Tajani, a fost primul care a anunțat că Zuckerberg a acceptat invitația de a se prezenta la Bruxelles.

„Fondatorul și directorul general al companiei Facebook a acceptat invitația și se va prezenta la Bruxelles cât mai curând posibil, sperăm că săptămâna viitoare”, a anunțat Tajani într-un mesaj postat pe platforma de microblogging Twitter.

„Cetățenii noștri merită o explicație completă și detaliată. Salut decizia lui Mark Zuckerberg de a se prezenta personal în fața reprezentanților a 500 de milioane de europeni”, a adăugat oficialul european.

Este planificată și o audiere publică, însă aceasta ar putea avea loc în luna iunie și vor participa mai mulți reprezentanți ai companiei Facebook.

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.