Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO și fostul premier al Norvegiei, și-a prezentat public scuze după ce Turcia a anunțat că își va retrage trupele dintr-un exercițiu al organizației ca urmare a desemnării fondatorului națunii și actualului președinte drept inamici.

 

Turcia a decis să își retragă cei 40 de militari dintr-un exercițiu NATO desfășurat în Norvegia, după ce fondatorul naţiunii, Mustafa Kemal Ataturk, și actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan, au apărut pe un poster al exercițiului cu titlul de „inamic”, a declarat ieri preşedintele turc.

Aflat la Stavanger, Norvegia, la Comandamentul comun pentru operaţiuni, Stoltenberg a afirmat: „Îmi cer scuze pentru ofensa cauzată. Incidentul este rezultatul acțiunilor unui individ și nu reprezintă perspectiva NATO”.

Individul implicat, un contractor civil al Norvegiei și nu un angajat NATO, a fost îndepărtat imediat din exercițiu și rămâne la hotărârea autorităților statului norvegian dacă vor lua vreo măsură disciplinară, a adăugat secretarul general al organizației, susținând că „Turcia este un aliat NATO valoros, care face contribuții importante în securitatea Alianței”.

„A avut loc un incident în Norvegia ieri. Au afișat un fel de listă a inamicilor care includea poza lui Ataturk și numele meu. Acestea sunt țintele”, a declarat președintele turc într-un discurs ținut la Ankara în cadrul unei reuniuni a Partidului Justiție și Dezvoltare. „Șeful Statului Major din Turcia și ministrul Uniunii Europene, care erau în drum spre Canada, ne-au sunat și ne-au informat că este vorba despre un exercițiu NATO. Aveam 40 de militari acolo. Am decis să retragem acele trupe”, a adăugat Tayyip Erdogan.

Turcia este pe locul doi ca armată, în cadrul Organizației, și are frontiere cu Siria, Irak și Iran, ceea ce o transformă într-un partener strategic important. Relația s-a destabilizat în momentul în care Administrația de la Ankara a început să se îndepărteze de alianță și de Uniunea Europeană, alarmând Occidentul.