Oliver Ivanovici, un politician sârb din Kosovo, a fost împuşcat mortal, marţi, în Kosovska Mitrovica, afirmă surse citate de presa sârbă. În urmă cu doi ani liderul sârb a fost condamnat la închisoare pentru crime de război.

Oliver Ivanovici, liderul formaţiunii kosovare Lista Sârbă (GIS), a fost împuşcat, ieri, în faţa sediului partidului, în Kosovska Mitrovica. Nebojsa Vlajici, avocatul liderului sârbilor din Kosovo, a confirmat decesul, potrivit site-ului KoSSev. Surse medicale au declarat că politicianul sârb a fost împuşcat de cinci ori în piept dintr-un vehicul aflat în mers. A fost transportat la spital în stare critică, dar nu a putut fi salvat. Uniunea Europeană şi Statele Unite au îndemnat Serbia şi Kosovo să menţină "calmul" după asasinarea unui lider al etnicilor sârbi, Oliver Ivanovici, informează EUObserver. Toate părţile trebuie să menţină "calmul", au comunicat Statele Unite şi Uniunea Europeană, îndemnând autorităţile kosovare să îi găsească rapid pe cei care l-au ucis pe Oliver Ivanovici. Asasinatul a avut loc exact în momentul începerii, la Bruxelles, a negocierilor mediate de Uniunea Europeană între Belgrad şi Priştina. Serbia a catalogat asasinatul drept un "act terorist menit să genereze un conflict".

Cine este Ivanovici

O curte internațională de justiție cu sediul în Kosovo l-a condamnat în ianuarie 2016 pe Ivanovici la închisoare pentru crime de război comise împotriva mai multor albanezi etnici. Oliver Ivanovic (64 de ani), unul dintre principalii lideri politici ai sârbilor din nordul Kosovo, a primit o sentință de nouă ani de închisoare din partea unui tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo (EULEX), în fruntea căreia se afla președinta Roxana Comșa. Potrivit dw.com, politicianul a fost găsit vinovat pentru instigarea paramilitarilor sârbi împotriva a mai multor civili albanezi etnici. Patru dintre aceștia au fost omorâți.

„Oliver Ivanovic știa de operațiunea de operațiunea de expulzare și ucidere a civililor albanezi etnici. Purta o uniformă albastră și era înarmat”, a declarat judecătoarea Comșa. „În acea zi, s-a alăturat de bunăvoie planului, știind că se va sfârși cu omorurile care au avut loc. Victimele au fost aduse în fața familiilor lor, iar mai târziu au fost executate”, a continuat ea.

Mai mult, potrivit agerpres.ro, Ivanovic ar fi îndemnat paramilitarii să execute ordinele de ucidere. Atunci când aceștia l-a întrebat „Ce facem cu albanezii?”, el a răspuns: „Nu întrebați nimic, executați ordinele”.

Oficialii sârbi au declarat condamnarea lui Ivanovic ca fiind o mișcare politică menită să umilească țara. Relațiile dintre Serbia și Kosovo sunt tensionate, iar Marko Djuric, președintele biroului Serbiei la Kosovo, a declarat că șansele ca acestea să revină la normal sunt foarte mici.

Albanezii, care dețin o majoritate de 90% în Kosovo, au lansat o insurgență împotriva regimului de la Belgrad în anul 1998, lupta transformându-se într-un adevărat război.