Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, a murit, luni, la San Raffaele. Președintele Forza Italia era spitalizat de vineri pentru investigații medicale.

Fostul premier a fost vizitat luni la spital de fratele său, Paolo, și fiii săi, scrie Rai News. Fostul prim-ministru italian a murit din cauza leucemiei mielomonocitare cronice pe care o suferea de mai mult timp, potrivit Marca.

Silvio Berlusconi avea 86 de ani și a murit la spitalul San Rafaelle din Milano.

Politicianul și omul de afaceri a fost internat vinerea trecută la secția de terapie intensivă din cauza unei infecții pulmonare. Starea de sănătate a lui Berlusconi s-a deteriorat în ultimele luni, iar îngrijorarea a crescut în ultimele ore. Mai mulți membri ai familiei sale s-au deplasat luni dimineață la centrul medical, după cum a relatat și agenția de presă AdnKronos.

Berlusconi, fondator al Forza Italia, a fost de mai multe ori șef de guvern, iar la ultimele alegeri revenise în funcția aleasă de senator.

Leucemia mieloidă cronică este o formă de cancer al sângelui care poate apărea mai ales la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. La diagnosticate, medicii au declarat că fosul premier era supus unui „tratament citoreductiv specializat” și chimioterapiei.

De-a lungul anilor, Berlusconi a fost spitalizat în mai multe rânduri: cu o ocazie i s-a implantat un stimulator cardiac, în timp ce a fost internat și pentru Covid-19, iar la una dintre cele mai recente ocazii, în ianuarie 2022, a fost internat pentru o infecție urinară.

La acest sfârșit de săptămână, magnatul trebuia să se întâlnească la conacul său din Arcore cu membrii de rang înalt ai partidului său, partidul conservator Forza Italia, care face parte din actuala coaliție guvernamentală condusă de premierul italian Giorgia Meloni.

Papa Francisc şi premierul Italiei, Giorgia Meloni, l-au omagiat pe fostul prim-ministru, iar funeraliile de stat ale liderului politic italian sunt programate miercuri la Domul din Milano, informează cotidianul La Repubblica. 

"Sunt îndoliat de pierderea unui protagonist al vieţii politice italiene, care a exercitat responsabilităţi publice printr-un temperament energic", a transmis Papa Francisc. "Sanctitatea Sa îi cere lui Dumnezeu să îi ofere pacea eternă şi să îi consoleze pe cei care îi deplâng dispariţia", a transmis Vaticanul. "Silvio Berlusconi era în primul rând un luptător", a declarat, la rândul său, premierul Italiei, Giorgia Meloni.

Sicriul cu trupul lui Silvio Berlusconi a fost transferat deja la Reşedinţa San Martino din Arcore (Monza), la periferia oraşului Milano. O sală pentru omagii va fi deschisă marţi la sediul Grupului Mediaset, în Cologno Monzese. Miercuri, sunt programate funeraliile de stat, oficiate la Domul din Milano. La funeralii va fi prezent inclusiv preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.