Forţele armate ruse au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 livrate de o ţară europeană, anunţă Ministerul Apărării din Rusia. Zce şoferi care efectuau transporturi umanitare în Mariupol luaţi prizonieri de ruşi. Pierderile armatei ruse cresc.

 

Forţele armate ruse au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, informează Reuters. Potrivit ministerului de la Moscova, rachete Kalibr lansate duminică de Rusia dinspre mare au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia oraşului ucrainean Dnipro. Rusia susţine că 25 de militari ucraineni au fost de asemenea ucişi în atac. Ministerul Apărării rus nu specifică ce ţară europeană a trimis aceste sisteme S-300 Ucrainei. Duminică, Slovacia, care a donat un astfel de sistem Ucrainei, a negat că acesta a fost lovit. Potrivit Slovaciei, astfel de informaţii sunt minciuni ale Rusiei.

Duminică după-amiaza, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (estul Ucrainei) a anunţat că aeroportul din Dnipro a fost bombardat din nou de armata rusă şi „complet distrus". Aeroportul mai fusese lovit pe 15 martie, când pista fusese distrusă şi terminalul avariat.

Potrivit Ministerului Apărării rus, forţele militare ruse au doborât de asemenea două aparate ucrainene Su-25 lângă oraşul Izium şi au distrus două depozite de muniţii, dintre care unul se afla lângă oraşul Mikolaiv (Nikolaev) din sudul Ucrainei.

Nouă șoferi care lucrau pentru „Help People", un grup de voluntari ucraineni care oferă alimente și medicamente pentru cei aflați în nevoie și ajută la evacuări, au fost reținuți de armata rusă. Ei sunt dați dispăruți, a declarat un oficial al grupului pentru CNN.

În total, 10 șoferi de microbuze au mers în regiunea Donbas pentru a ajuta la evacuarea civililor din orașul asediat Mariupol. Ei au condus vehicule private într-o misiune de salvare de mici dimensiuni. Soldații ruși i-au oprit și au încercat să îi determine să conducă autobuzele în Rusia. Când șoferii au refuzat, au fost luați prizonieri, a declarat Alex Voronin, șeful organizației Help People. Voronin a mai spus că a pierdut contactul cu toți șoferii, cu excepția unuia.

„Toți au efectuat evacuarea oamenilor în direcția Mariupol-Zaporizhzhia, au fost trimiși în călătorii la date diferite, 26, 27 și 31 martie. Comunicarea cu ei s-a întrerupt a doua zi după plecare. Potrivit persoanelor pe care au reușit să le evacueze, militarii ruși au luat de la șoferi vehiculele cu oameni din Mariupol, persoanele evacuate au fost duse în satul Nikolske, iar șoferii au fost luați pentru identificare. Unii dintre ei sunt reținuți în centre de detenție preventivă din Donețk", a explicat Voronin pentru CNN.

Un alt ofițer superior rus ar fi fost ucis în Ucraina, devenind ultimul dintr-o serie de ofițeri de rang înalt care au murit de la declanșarea războiului, anunță BBC. Colonelul Alexander Bespalov era comandantul Regimentului 59 de tancuri al Gărzii. Sursele nu au spus unde și cum a fost ucis ofițerul rus.

Vestea morții sale a apărut pe un forum local de mesaje, „Overheard Novogorny" din orașul Ozersk, unde Bespalov ar fi fost înmormântat. Mesajul a fost șters între timp.

O postare, despre care se crede că aparținea surorii lui Bespalov, spunea că „este imposibil de exprimat în cuvinte ce durere simți atunci când pierzi o persoană apropiată și dragă".

Luni, 11 aprilie, Ucraina a anunțat că aproximativ 19.500 de soldați ruși au fost uciși în lupte. La 25 martie, Rusia a stabilit propria cifră de victime la 1.351.