Lideri ai Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, formaţiune aflată la guvernare alături de Uniunea Creştin-Democrată (CDU), condusă de cancelarul Angela Merkel, au respins insistenţa pentru înarmare a preşedintelui SUA, Donald Trump, inclusiv majorarea bugetului militar.

 

Preşedintele Donald Trump a avut o poziţie vehementă în privinţa cererilor de majorare a bugetului militar german, acuzând Berlinul că ar datora „miliarde”. Însă social-democraţii germani au un mesaj clar: nu se va întâmpla. În contextul unei serii de acţiuni diplomarice, cancelarul Angela Merkel a acceptat obiectivul NATO de a se aloca 2% din PIB apărării, chiar dacă va dura mai mult decât vor Statele Unite. Dar oficiali din cadrul Partidului Social-Democrat, care deţine controlul asupra Ministerului Finanţelor şi este de nouă ani partener de coaliţie al Angelei Merkel, au subliniat că ţinta de 2% din PIB este o direcţie arbitrară şi că nu au intenţia de a o atinge. Ţinta de 2% ar însemna dublarea bugetului pentru apărare, a argumentat Carsten Schneider, vicepreşedinte al grupului SPD din Bundestag. „Nu avem de gând să urmăm fetişismul pentru înarmare al lui Trump”.

„Opoziţia exercitată de SPD reflectă o realitate politică din Germania care are potenţialul de a aduce domeniul apărării în centrul disputelor care afectează relaţiile transatlantice. Printre probleme se numără disputele comerciale, nemulţumirea Germaniei faţă de interdicţiile impuse companiei chineze Huawei Technologies şi susţinerea de către Angela Merkel a gazoductului rus din Marea Baltică, proiect contestat de SUA. În iulie 2018, Donald Trump a perturbat summitul NATO, evidenţiind că, dintre aliaţii europeni, Germania trebuie să majoreze imediat bugetul pentru apărare”, notează Bloomberg.

Sondajele de opinie arată că publicul nu vrea redirecţionarea a zeci de miliarde de euro de la programe sociale spre înarmare. Cel puţin 59% dintre germani se opun majorării semnificative a bugetului pentru apărare, iar 27% susţin suplimentarea fondurilor, arată un sondaj YouGov publicat în aprilie în revista Handelsblatt.