Majoritatea miniștrilor Muncii din statele UE au ajuns luni seara la un acord pe tema modificării reglementărilor comunitare privind angajaţii detaşaţi, un subiect major de dispută între țările membre.

 

Disputa se leagă de reglementările ce permit unei companii dintr-un stat al Uniunii Europene să detaşeze temporar angajaţi într-o altă ţară din Blocul comunitar, astfel aceștia putând beneficia de un salariu mai mare decât ar lua în țara de origine, dar totuși mai redus decât cel primit de angajații autohtoni.

La nivel practic, un angajat detaşat este plătit cu salariul minim din ţara în care este trimis să lucreze, dar contribuţiile sale sociale sunt achitate în ţara de origine.

Rezultatul este că salariaţii detaşaţi în Occident din ţări est-europene generează pentru angajatori costuri mult mai mici, fiind preferaţi de companii, de aici apărând acuzaţii de dumping social.

După aproximativ 12 ore de negocieri intense între miniștrii reuniși la Luxemburg, cele mai multe state UE au ajuns la un compromis ce prevede limitarea la maxim 18 luni a duratei detașării și introducerea unui perioade de tranziție între negocierea acordului final și intrarea în vigoarea a noilor reglementări. În urma acestui compromis, proiectul de reformă urmează să fie trimisă Parlamentului european unde probabil vor apărea și alte modificări.

Ministrul olandez al Muncii a lăudat acordul spunând că toți angajații merită protejați de competiția neloială, în timp cel omologul său ungar a declarat că textul final este prea vag și lasă prea mult loc de interpretare.

Deși reprezintă doar o mică parte din forța de muncă din Uniunea Europeană, problema angajaților detașați a devenit un subiect de dispută între statele membre mai bogate din vestul Europei și cele mai sărace din estul Blocului comunitar.

Miniștrii care s-au opus acestui acord au fost cei din Polonia, Ungaria, Letonia și Lituania, în timp ce oficialii din Marea Britanie, Irlanda și Croația s-au abținut.

Restul miniștrilor s-au arătat favorabili compromisului, a precizat ministrul de profil din Estonia, țara care asigură în acest moment președinția prin rotație a UE.