Statele Unite au atacat, în cursul nopţii de joi spre vineri, poziţii militare din Siria ale unor grupuri islamiste proiraniene, ca reacţie la atacurile cu rachete care au vizat obiective americane din Irak.

Acestea sunt primele raiduri aeriene efectuate de Statele Unite în Siria de la începutul mandatului preşedintelui Joseph Biden. Departamentul american al Apărării a comunicat că bombardamentele sunt o reacţie la atacurile cu rachete care au vizat în ultimele săptămâni obiective americane din Irak.

„Raidurile aeriene au distrus mai multe poziţii situate la un punct de control utilizat de grupuri militante susţinute de Iran, inclusiv Kait'ib Hezbollah şi Kait'ib Sayyid al Shuhada. Această ripostă militară proporţionată a fost efectuată alături de măsuri diplomatice, inclusiv consultări cu parteneri din coaliţie”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Biden va acţiona pentru protejarea personalului militar american. În acelaşi timp, am acţionat în mod deliberat pentru a reduce tensiunile în estul Siriei şi Irak”, a subliniat John Kirby, citat de agenţia Associated Press şi de postul CNN.

În ultimele două săptămâni, obiective americane din Irak, inclusiv Ambasada SUA din Bagdad, au fost vizate de atacuri cu rachete, atribuite unor grupuri islamiste proiraniene. Un civil american a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în atacuri.

Bombardamentele americane intervin în contextul în care Statele Unite şi Iranul depunn eforturi pentru relansarea negocierilor pe tema Acordului nuclear iranian.