Uniunea Europeană trebuie să îl recunoască pe Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela și președinte interimar autoproclamat, în funcția de președinte al țării, a declarat sâmbătă vicepreședintele american Mike Pence.

 

Mike Pence dorește ca Uniunea Europeană să ia decizia finală din poziția de Bloc comunitar. Momentan, majoritatea statelor membre UE l-au recunoscut pe Guaido, dar din poziții individuale.

Vicepreședintele a transmis că Juan Guaido, care s-a autoproclamat lider interimar și a primit rapid susținerea Statelor Unite, merită „recunoașterea întregii lumi”. În ceea ce îl privește pe președintele Nicolas Maduro, Pence a declarat că este un dictator care trebuie să se retragă din funcție.

„Este momentul ca restul lumii să facă un pas înainte. Încă o dată, lumea veche trebuie să ia atitudine și să susțină libertatea în lumea nouă. Azi fac apel Uniunii Europene să ia atitudine pentru libertate și să îl recunoască pe Juan Guaido drept singurul președinte legitim al Venezuelei”, a declarat Pence.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine „toate opţiunile”. De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

Majoritatea statelor europene și-au anunțat susținerea pentru Guaido. Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.