Administrația Donald Trump a reținut 65 de milioane de dolari din contribuția SUA către agenția ONU pentru refugiații palestinieni, cerând instituției să întreprindă o „reexaminare fundamentală”. Decizia a venit ca urmare a rezoluţiei ONU prin care este criticată decizia SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

Autoritățile americane au notificat printr-o scrisoare Agenția ONU pentru Refugiații palestinieni (UNRWA) că SUA vor reține 60 de milioane de dolari dintr-o contribuție planificată de 125 de milioane de dolari, a anunțat Departamentul de Stat de la Washington. În scrisoare, Departamentul de Stat subliniază că viitoarele donații din partea SUA depind de schimbările majore efectuate de UNRWA, instituției internațională criticată vehement de Israel.

„Am vrea să vedem unele reforme”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, adăugând că sunt necesare schimbări în ceea ce privește modul în care agenția funcționează și este finanțată.

SUA sunt cel mai semnificativ donator al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, acoperind aproximativ tot bugetul instituției. Agenția se concentrează pe oferirea de servicii medicale, sociale și educaționale palestinienilor din Cisiordania, Fâșia Gaza, Iordania, Siria și Liban.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU s-a declarat foarte îngrijorat, afirmând că UNRWA „furnizează servicii vitale” refugiaților.

Într-un mesaj pe Twitter din data de 2 ianuarie, președintele american Donald Trump și-a exprimat frustrarea în legătură cu lipsa progresului în privința încercărilor sale de a media pacea între Israel și palestinieni.

„Plătim palestinienilor sute de milioane de dolari pe an şi nu primim apreciere sau respect. (...) Dar cum palestinienii nu mai sunt dispuşi să vorbească despre pace, de ce trebuie ca noi să mai facem aceste plăţi masive către ei?”, a scris liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost salutată de Israel, dar a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de ONU, de numeroase ţări musulmane, de ţări din UE şi Rusia. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA.