Coreea de Sud, China şi Japonia şi-au reafirmat luni, într-un summit tripartit desfăşurat la Seul, angajamentul în favoarea unei denuclearizări a Peninsulei Coreene şi în favoarea păcii, cei trei vecini angajându-se de asemenea să îşi consolideze cooperarea şi să încurajeze încheierea unui acord trilateral de liber schimb, transmite AFP.

 

Reuniunea de la Seul, la care au participat preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, premierul chinez Li Qiang şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida, a fost primul summit tripartit din ultimii cinci ani. Coreea de Nord nu figura pe agenda oficială a discuţiilor, dar lansarea unui satelit, anunţată ca iminentă de către Phenian, care deţine arma nucleară, a introdus cu zgomot această problemă pe ordinea de zi, notează AFP.

În noaptea de duminică spre luni, Phenianul a informat paza de coastă japoneză despre o fereastră de opt zile în care va lansa un satelit de spionaj, ceea ce ar încălca sancţiunile care i-au fost impuse de ONU.

Yoon şi Kishida au cerut Phenianului să anuleze lansarea, care, potrivit preşedintelui sud-coreean, va dăuna „păcii şi stabilităţii regionale şi mondiale” şi va provoca o reacţie „decisivă” a comunităţii internaţionale.

„Ne reiterăm poziţiile privind pacea şi stabilitatea în regiune, denuclearizarea peninsulei coreene”, se spune într-un comunicat comun tripartit, în care se afirmă voinţa „de a continua eforturile pozitive pentru o reglementare politică” a problemei.

„Denuclearizarea Coreei de Nord şi stabilitatea Peninsulei Coreene participă la interesul comun al celor trei state”, a declarat Fumio Kishida, în timp ce premierul chinez Li le-a cerut „părţilor implicate să dea dovadă de reţinere şi să evite ca situaţia să se complice şi mai mult”, a transmis Xinhua.

China este primul partener comercial al Coreei de Nord, precum şi un aliat diplomatic cu greutate al acesteia. În trecut, Beijingul a refuzat să condamne testele cu arme ale Phenianului şi a criticat manevrele comune ale Washingtonului şi Seulului.

La reuniunea de luni, cele trei ţări vecine au convenit o întărire a cooperării trilaterale prin organizarea regulată a unor astfel de summituri.

În domeniul economic, China, Japonia şi Coreea de Sud vor să încurajeze încheierea unui acord de liber schimb tripartit şi „să accelereze negocierile”, se afirmă în comunicatul comun.

După discuţii, cei trei responsabili politici au participat, alături de şefi de companii, la un summit economic vizând întărirea schimburilor comerciale între ţările lor.

„Această întâlnire este importantă pentru este vorba despre singurul canal de comunicare regulat în care liderii Coreei de Sud şi Japoniei, ambele aliate ale Statelor Unite, se pot întâlni cu liderul chinez”, a scris cotidianul sud-coreean Hankyoreh într-un editorial înaintea summitului, considerând însă „puţin probabil” ca acesta „să conducă la rezultate semnificative” pe plan diplomatic.