Țările au convenit duminică dimineața devreme, în cadrul summitului COP27 privind clima, să creeze un fond pentru a ajuta țările sărace afectate de dezastrele climatice, dar au amânat aprobarea unui acord mai amplu care să sublinieze hotărârea globală de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

După negocieri tensionate care au durat toată noaptea, președinția egipteană a COP27 a publicat un proiect de text pentru un acord global și, în același timp, a convocat o sesiune plenară pentru a-l aproba ca fiind acordul final și general al summitului ONU.

În cadrul sesiunii a fost aprobată prevederea privind crearea unui fond pentru „pierderi și daune" pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să suporte costurile imediate ale evenimentelor cauzate de schimbările climatice, cum ar fi furtunile și inundațiile. Dar a amânat multe dintre cele mai controversate decizii privind fondul pentru anul viitor, când un „comitet de tranziție" va face recomandări pe care țările le vor adopta apoi la summitul privind clima COP28 din noiembrie 2023.

Aceste recomandări vor viza „identificarea și extinderea surselor de finanțare" - referindu-se la problema controversată a țărilor care ar trebui să contribuie la noul fond. Solicitările țărilor în curs de dezvoltare pentru un astfel de fond au dominat summitul de două săptămâni, împingând discuțiile dincolo de finalul programat pentru vineri.

Cu toate acestea, imediat după aprobarea în plen a fondului pentru pierderi și daune, Elveția a cerut o suspendare de 30 de minute pentru a avea timp să studieze noul text al acordului global - în special prevederile referitoare la eforturile naționale de reducere a emisiilor, a declarat delegatul elvețian.

Documentul, care formează acordul politic general pentru COP27, trebuie să fie aprobat de cele aproape 200 de țări prezente la summitul privind clima din Egipt.

În conformitate cu iterațiile anterioare, proiectul nu conținea o referire solicitată de India și de alte câteva delegații la reducerea treptată a utilizării „tuturor combustibililor fosili". În schimb, acesta se referea la o reducere treptată doar a cărbunelui, așa cum s-a convenit la summitul de anul trecut.