Premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat joi că l-a invitat pe papa Francisc să viziteze Ucraina, în timpul unei audienţe private de o jumătate de oră la Vatican în care i-a cerut ajutorul în repatrierea miilor de copii duşi în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia, relatează Reuters.

 

Denis Şmîhal a declarat, într-o conferinţă de presă la Roma, că a purtat discuţii la Vatican şi a abordat formula de pace a Kievului pentru a pune capăt războiului pe care Rusia îl duce de 14 luni în Ucraina.

„I-am cerut Suveranului Pontif ajutor ca să-i aducem acasă pe copiii ucraineni care sunt deportaţi în Rusia într-un mod criminal”, a spus el.

În ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale, Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Moscova, care controlează zone extinse în estul şi sudul Ucrainei, neagă răpirea copiilor şi spune că aceştia au fost transportaţi departe de scena luptelor pentru propria lor siguranţă.

„Am discutat despre formula de pace (ucraineană) şi despre eventuale măsuri şi asistenţă din partea Suveranului Pontif şi a Vaticanului pentru a realiza toţi paşii din formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski”, a declarat Şmîhal.

Papa Francisc (86 de ani) a declarat anterior că vrea să viziteze Kievul, dar şi Moscova într-o misiune de pace. Zeci de mii de oameni au fost ucişi, alte milioane au fost nevoite să-şi abandoneze locuinţele în căutarea unui loc mai sigur în străinătate sau în ţară şi oraşe întregi au fost distruse în timpul războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Rusia desfăşoară o ofensivă majoră de luni de zile în estul Ucrainei, dar nu a reuşit să obţină progrese teritoriale importante. Ucraina plănuieşte să lanseze o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni. Kievul îşi vrea întreg teritoriul înapoi.

Preşedintele chinez Xi Jinping, care are relaţii strânse cu omologul său rus Vladimir Putin, a vorbit la telefon miercuri cu Volodimir Zelenski.

Premierul ucrainean a declarat în conferinţa de presă că acest apel telefonic a fost foarte productiv şi s-ar putea dovedi un început foarte pozitiv pentru relaţiile viitoare, notează Reuters.

În timpul conversaţiei cu Zelenski, primul contact cunoscut între cei doi preşedinţi de la începutul războiului în februarie 2022, Xi a declarat că Beijingul va trimite un emisar în Ucraina pentru a discuta o posibilă „soluţionare politică" a conflictului. Trimisul este un fost ambasador chinez în Rusia, potrivit AFP.