Președintele american Donald Trump a anunțat luni că Statele Unite vor reimpune tarifele pe importurile de oțel și aluminiu din Brazilia și Argentina, luând prin surprindere oficialii din cele două țări din America de Sud.

„Brazilia și Argentina au prezidat o devalorizare masivă a monedelor lor naționale, ceea ce nu este bine pentru fermierii noștri. Prin urmare, cu aplicare imediată, voi restabili tarifele la toate importurile de oțel și aluminiu care sunt livrate în Statele Unite din aceste țări”, a scris luni, pe Twitter, Trump.

Acțiunile din piețele emergente și peso-ul mexican au urmat tendințe de depreciere după anunțul lui Trump, care nu oferea niciun detaliu suplimentar privind acțiunea tarifară proaspăt anunțată și despre care nu existau indicii prealabile la nivel guvernamental între cele trei state. În contextul campaniei pentru prezidențiale din Statele Unite și în condițiile în care un electorat important al lui Trump este reprezentat de fermierii americani, acțiunea tarifară a președintelui american se înscrie în tendința schimbărilor de politică cu așteptat impact electoral din repertoriul lui Trump.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro (foto), un fan declarat al lui Trump, care a căutat în mod activ legături mai strânse cu SUA, a declarat în cadrul unui interviu radio că nu crede că decizia lui Trump este o formă de represalii. Cu toate acestea, el și-a exprimat speranța că Trump va arăta indulgență pentru economia Braziliei, puternic bazată pe comerțul cu mărfuri.

„Îl voi suna ca să nu ne penalizeze", a spus Bolsonaro. „Economia noastră provine, practic, din mărfuri, este ceea ce avem. Sper că el înțelege și că nu ne penalizează cu asta și sunt aproape sigur că ne va asculta”.

Reprezentanții pentru Oficiul Comerțului din Statele Unite nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Ministrul argentinian al producției, Dante Sica, a declarat că anunțul lui Trump a fost „neașteptat” și că a căutat discuții cu omologii americani. În plus, Ministerul de Externe al Argentinei a declarat că va demara negocieri cu Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, Trump a cerut luni Rezervei Federale (Fed) să împiedice țările să obțină un avantaj economic prin devalorizarea monedelor lor naționale. Trump a insistat ca Fed-ul să reducă și ea dobânzile pentru a slăbi dolarul și implicit pentru ca Statele Unite să obțină un avantaj competitiv.

„Rezerva Federală ar trebui, asemănător, să acționeze astfel încât (alte) țări, din rândul cărora sunt multe, să nu mai profite de dolarul nostru puternic”, a scris Trump. „Dobânzi mai mici mici și slăbiți politica monetară - Fed!”, a adăugat el.

Trump a cerut în repetate rânduri băncii centrale a SUA să reducă ratele dobânzilor sub pragul de zero, argumentând că dobânzile negative din Europa și din alte părți oferă acestor țări un avantaj competitiv.

Cu toate acestea, factorii de decizie ai Fed au fost reticenți în a lua măsurile neortodoxe de politică încercate de alte bănci centrale globale. Comitetul de elaborare a politicilor băncii centrale din SUA va își va ține următoarea ședință de politică monetară pe 10-11 decembrie.