Administrația Donald Trump se pregătește să solicite Cubei retragerea a 60% din diplomații săi delegați în Washington, conform unor oficiali americani.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a decis retragerea diplomaților neesențiali și familiile acestora din Cuba după o serie de atacuri sonice misterioase împotriva personalului diplomatic american la Havana. Această măsură marchează un regres în cadrul relațiilor dintre cele două state, ce-și reluaseră recent legăturile diplomatice după jumătate de secol de ostilitate.

Departamentul de Stat este așteptat să anunțe decizia sa marți, deși aceștia au atras atenția că nicio hotărâre nu este formalizată până când nu este anunțată public. Oficialii ale căror informații au fost făcute publice nu au fost autorizați să discute acest subiect cu presa și au solicitat să li se păstreze anonimatul. Aproximativ 20 de angajaţi ai Guvernului american au fost trataţi pentru simptome ce sugerează un atac sonic, care ar fi vizat personalul diplomatic din Cuba, susține Departamentul de Stat.

Atacurile au fost anunţate prima dată de presa americană în această vară, când SUA au expulzat doi diplomaţi ai Havanei de la Washington. De asemenea, cel puţin doi canadieni au prezentat simptome.

Victimele, dintre care o parte au fost retrase din Cuba, au primit îngrijiri medicale în SUA sau de la medici americani din Cuba. FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul.

Potrivit primelor informaţii ale anchetatorilor americani, diplomaţii au fost atacaţi cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaţilor. Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit şi alt scop şi nici dacă au fost instalate de Cuba sau de o ţară terţă, de exemplu Rusia, fără ca Havana să fie la curent.