Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, le-a luat apărarea sâmbătă agentelor din Secret Service responsabile cu protejarea candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, care au fost atacate de dreapta ultraconservatoare imediat după tentativa de asasinat, relatează duminică AFP.

 

Trump a fost împuşcat în timpul unei întâlniri în aer liber din Pennsylvania, sâmbătă, 13 iulie, şi a fost rănit la urechea dreaptă. Mai multe femei din Secret Service, care asigură protecţia unor personalităţi politice americane de rang înalt, s-au grăbit să-l protejeze pe candidatul republican. Dar aceste agente, la fel ca directoarea lor, Kimberly Cheatle, au devenit de atunci victime ale unor remarci misogine, iar politica de recrutare a Secret Service a fost criticată.

„Aceste afirmaţii sunt nefondate şi insultătoare", a răspuns sâmbătă, într-un comunicat, secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas. El le-a lăudat pe femeile din forţele de ordine, numindu-le „foarte talentate şi foarte bine pregătite", în timp ce le-a mulţumit că şi-au riscat „vieţile în prima linie pentru siguranţa şi securitatea celorlalţi".

„Sunt patrioate curajoase şi altruiste care merită recunoştinţa şi respectul nostru", a adăugat el.

Securitatea Naţională va continua „cu mare mândrie să recruteze femei, să le păstreze şi să le ajute să avanseze în eşaloanele forţelor noastre de aplicare a legii", a dat asigurări Mayorkas.

Într-o postare pe platforma X, comentatorul ultraconservator Matt Walsh declarase îndeosebi că „nu ar trebui să existe nicio femeie în Secret Service", afirmând „că niciunul dintre cei mai buni din această meserie nu este femeie".

Au fost vizate şi metodele de recrutare ale Secret Service, bazate pe diversitate, echitate şi incluziune (DEI), în condiţiile în care aceste metode au fost oricum de multă vreme ţinta criticilor anumitor republicani care consideră că discriminează în special bărbaţii albi.

Secret Service a acceptat să se supună unei investigaţii independente solicitate de preşedintele democrat Joe Biden. Însă nu toţi reprezentanţii dreptei sunt de acord cu criticile la adresa femeilor din Secret Service.

„Am văzut două femei, una dintre ele cu arma în mână şi o alta protejându-l (pe Trump) cu trupul ei. Ştiu că un «roi» de agenţi ai Secret Service şi-au pus viaţa în pericol şi şi-au interpus propriile trupuri între preşedintele Trump şi gloanţe, iar oricine spune altceva despre aceşti oameni de pe scenă este un idiot", a declarat principalul consilier al lui Trump, Chris LaCivita, reporterului CNN Kate Sullivan, potrivit unei postări făcute de jurnalistă pe platforma X.