Incendiul și explozia ulterioară produsă în apropierea orașului Severodvinsk din regiunea Arkhangelsk au avut loc în urma testării unei rachete pe o platformă maritimă, a anunţat duminică departamentul de comunicare al companiei ruse de stat Rosatom.

 

„Testele cu rachetă au fost organizate pe o platformă maritimă. Explozia a avut loc după finalizarea testelor. Mai mulți membri ai echipajului au fost aruncați în mare și avem speranţa de a-i găsi în viață. Căutarea a continuat până la găsirea supraviețuitorilor. Moartea a cinci angajați de la Rosatom care se ocupau cu activităţi legate de o sursă de energie bazată pe izotopi radioactivi a fost anunțată abia după aceea", a informat departamentul.

„A fost vorba despre un concurs de factori, care are loc adesea la testarea noilor tehnologii", a spus un purtător de cuvânt al Rosatom.

Accidentul a avut loc într-o zonă de testare militară în apropiere de Severodvinsk, în regiunea Arkhangelsk, pe 8 august. Ministerul rus al Apărării a declarat inițial că două persoane au murit în accident în urma exploziei unui motor de rachetă cu combustibil lichid. Ulterior, autoritățile regionale au spus că alte șase persoane au fost spitalizate după accident. Pe 10 august, Rosatom a transmis că cinci angajați au fost uciși în accident și alți trei au fost spitalizați. Potrivit presei ruse, autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are „rază de acțiune nelimitată" și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale".