Premierul Theresa May s-a deplasat la Palatul Buckingham pentru a solicita reginei Elizabeth a II-a permisiunea de a forma un guvern, după ce Partidul Conservator, al cărui lider este, s-a situat sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formararea organului central al statului.

 

Partidul Conservator (centru-dreapta) a obținut 318 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de reprezentanți. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, i-a cerut premierului Marii Britanii, Theresa May, să demisioneze, în contextul în care rezultatele indică faptul că formațiunea condusă de May a pierdut majoritatea în Camera Comunelor. Şi Nicola Sturgeon, premierul Scoției, a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este dezamăgitor pentru Partidul Naţional Scoţian (SNP), însă constituie un dezastru pentru Theresa May. În schimb, premierul britanic a obţinut sprijinul Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord şi a cerut de la Regină permisiunea de a forma un nou guvern.

„Vom continua să lucrăm împreună cu prietenii și aliații noștri din Partidului Democratic Unionist în special”, a spus Theresa May într-o scurtă intervenție în fața presei la Downing Street 10, după ce a primit din partea Reginei Elisabeta a II-a mandatul de a forma guvernul. Ea a insistat că de acum înainte energiile trebuie canalizate către un Brexit de succes și că noul guvern pe care-l conduce va ghida țara către acest obiectiv. „Acest guvern va ghida țara în discuțiile cruciale privind Brexitul, care vor începe în zece zile și va răspunde dorinței britanicilor de a duce până la capăt ieșirea din Uniunea Europeană”, a mai spus Theresa May, sugerând astfel că nu dă înapoi de la obiectivul părăsirii blocului comunitar. „Țara are nevoie mai mult ca niciodată de certitudine. Numai conservatorii și Partidul Unionist o pot oferi. Acum să ne apucăm de treabă”, a conchis ea.

Partidul Democratic Unionist (DUP) susține rămânerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit și are în chestiunile sociale o abordare asemănătoare cu cea a conservatorilor.