Traficul de cocaină din Venezuela în Statele Unite a crescut semnificativ în ultimii ani, existând suspiciuni că oficialii din Venezuela facilitează transportul drogurilor prin intermediul a sute de aeronave de mici dimensiuni.

 

În urma unei investigații de o lună, jurnaliștii CNN au reperat ruta nordică pe care se realizează traficul de cocaină produsă în Venezuela și Columbia. Numărul zborurilor efectuate de aeronave de mici dimensiuni, suspectate că transportă cocaină, au crescut de la o frecvență de două pe săptămână în 2017, la curse zilnice în 2018, conform unui oficial american.

Aeronavele încărcate cu cocaină produsă în Columbia decolau, de obicei, din junglele retrase situate în sudul Venezuelei. În prezent, decolarea se face din regiunea nord-vestică a țării, mult mai dezvoltată, pentru a reduce timpul de zbor al aeronavelor spre Statele Unite, au transmis mai mulți oficiali regionali și americani.

Oficialii implicați în combaterea traficului de droguri au descris noul sistem ca fiind extrem de profitabil pentru Guvernul din Venezuela.

„Traficanții de droguri exploatează din ce în ce mai mult complicitatea autorităților din Venezuela și recent, criza politică a țării”, a declarat un oficial american.

Același oficial american citat de CNN a declarat că în anul 2018, peste 265 de tone de cocaină au fost aduse din Columbia în Venezuela, pentru a fi ulterior livrate în Statele Unite. Cantitatea semnificativă de cocaină columbiană pură este estimată la aproximativ 39 de miliarde de dolari, în urma tăierii și distrubuirii în Statele Unite.

Fiecare transport de cocaină din America de Sud este atât de profitabil, încăt costul transportului este aproape trecut cu vederea. Majoritatea aeronavelor sunt folosite o singură dată, fiind distruse sau incendiate la întoarcere.