Marea Britanie trebuie să fie pregătită să lupte într-un război în trei ani, a declarat noul şef al Apărării britanice. Sir Roland Walker a avertizat împotriva unei serii de ameninţări în ceea ce el a numit o lume „din ce în ce mai volatilă", potrivit Monitorului Apărării, care citează BBC.

În primul său discurs de marţi, generalul Walker a declarat că Marea Britanie se confruntă cu pericolul unei „axe a răului". Printre principalele ameninţări cu care se va confrunta Marea Britanie în următorii ani, evidenţiate de general într-un briefing, se numără o Rusie furioasă, care ar putea căuta răzbunare împotriva Occidentului pentru sprijinirea Ucrainei, indiferent de cine câştigă războiul. El a spus: „Nu contează cum se termină. Cred că Rusia va ieşi din ea probabil mai slabă, obiectiv – sau absolut – dar totuşi foarte, foarte periculoasă şi dorind o formă de răzbunare pentru ceea ce am făcut pentru a ajuta Ucraina". El a avertizat, de asemenea, că Beijingul intenţionează să recucerească Taiwanul şi că Iranul va urmări probabil să obţină arme nucleare. El a spus că ameninţările pe care le reprezintă ar putea deveni deosebit de acute în următorii trei ani şi că, de la războiul din Ucraina, aceste ţări au creat o „relaţie tranzacţională reciprocă", împărtăşind arme şi tehnologie. Dar el a spus că drumul spre război nu este „inexorabil" dacă Marea Britanie restabileşte forţe terestre credibile pentru a-şi sprijini strategia de descurajare pentru a evita războiul. El nu a făcut apel direct la fonduri suplimentare sau trupe în discursul său, descriind forţa sa de puţin peste 70.000 de trupe regulate ca fiind o „armată de dimensiuni medii". Dar el a cerut armatei britanice să se modernizeze rapid - inclusiv concentrându-se pe tehnologii precum inteligenţa artificială şi puterea de foc, mai degrabă decât pe numere. În cele din urmă, ambiţia lui este ca armata să fie capabilă să distrugă un inamic de trei ori mai mare decât dimensiunea sa. Acest lucru ar însemna să tragem mai repede şi mai departe, a spus el, ajutaţi de învăţarea lecţiilor din războiul din Ucraina.

Discursul generalului vine la o săptămână după ce guvernul a lansat o revizuire a apărării pentru a „arunca o privire nouă" asupra provocărilor cu care se confruntă forţele armate.

La lansarea revizuirii, secretarul Apărării, John Healey, a descris starea actuală a forţelor armate ca fiind „golită" şi a spus că „risipa din achiziţii şi moralul neglijat nu pot continua". Există 75.325 de membri ai Forţelor Terestre britanice (excluzând gurkha şi voluntarii), potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Apărării (MoD) din aprilie 2024.

Această cifră a scăzut în ultimii ani, Guvernul conservator anterior şi-a redus numărul ţintă de angajaţi de la 82.000 la 72.500 până în 2025.

Marea Britanie cheltuieşte în prezent 2,3% din PIB pentru apărare. Prim-ministrul Sir Keir Starmer a declarat anterior că revizuirea apărării va stabili o „foaie de parcurs" pentru obiectivul de creştere a acestui angajament la 2,5%, dar nu a stabilit încă un calendar pentru acest angajament, arată o analiză BBC.